Linkovi

Bizarni porezi (5/4/04) - 2004-04-04


Porezi su nezaobilazni dio života, odnosno, kao što je to svojedobno opisao poznati američki sudac Oliver Wendell Holmes, oni su 'cijena kojom plaćamo civilizaciju.' No, neke od stvari koje se oporezuju u Sjedinjenim Državama izgledaju kao da su se našle na udaru poreza potpuno nasumično. Dapače, kojiput, radi se o prilično bizarnim primjerima oporezivanja.

Recimo, u barem jedanaest saveznih država - uključujući Alabamu, North Carolinu i Nevadu - oporezivanje zahvaća i posjedovanje nezakonitih droga. Najčešće je propisana minimalna količina droge koja podliježe porezu - u Sjevernoj Carolini to je više od 42,5 grama marihuane, u Wisconsinu 1 gram. Bez obzira što o tome misle policijski organi, poreznici se prema drogama odnose s punim poštovanjem: posjednik droge plati porez, te dobije 'markice' koje može nalijepiti na svoje paketiće droge. 'Markice' služe kao potvrda da je uredno platio porez, odnosno, kada ga uhiti policija, barem se može tješiti da ga neće goniti i poreznici.

Doduše, kako priznaju poreznici u North Carolini, od 1990. godine samo je 77 osoba do sada došlo i uredno prijavilo svoju drogu, te platilo na nju porez. Većinu prihoda vezanog uz droge - više od 78 milijuna dolara - tamošnji su poreznici ostvarili globama protiv onih koje je policija uhvatila u posjedu droga, a bez 'markica' o plaćenom porezu.

Neke američke savezne države, pa čak i pojedinačni gradovi, naplaćuju porez sudionicima bilo na zabavnim ili sportskim priredbama. California je prvi puta naplatila takav porez 1991, protiv sportaša iz Chicaga, i to neposredno nakon što su Bullsi pobijedili Lakerse. Chicago je odmah uzvratio istom poreznom mjerom, a danas, u većini država naplaćuje se porez na sportske priredbe.

U Alabami, posebnim su porezom počašćeni špilovi karata koji sadrže 'ne više od 54 karte'. Kupci i prodavači našli su rješenje za taj porez - prodaju se špilovi s dodatnim jokerom. U saveznoj državi Maine, posebno se oporezuju borovnice, ali taj porez najčešće već bude uračunat u prodajnu cijenu. U Minnesoti - poznatoj po vrlo hladnim zimama - građani moraju biti spremni na dublje posezanje u džep u slučaju da se žele ogrijati odjevnim predmetom od krzna. Porez na krzna iznosi 6,5 posto na ukupnu maloprodajnu cijenu odjevnog predmeta.

XS
SM
MD
LG