Linkovi

Testiranje Einsteinovih postavki (4/4/04) - 2004-04-04


Novi satelit, koji će orbitirati oko Zemlje, testirat će Einsteinove postavke da prostor i vrijeme mogu biti iskrivljeni i zavijeni.

Četrdeset-pet godina nakon što je prvi puta bila predložena takva misija, satelit koji će testirati spomenute Einsteinove postavke spreman je za lansiranje, potvrdili su znanstvenici NASA-e i Sveučilišta Stanford. Od 1959. godine, 'Gravity Probe B' - kako je nazvan satelit - proživio je gotovo desetak pokušaja otkazivanja misije, te nekoliko odlaganja lansiranja. Sada će mala letjelica, koju su, uz financiranje NASA-e, razvili znanstvenici Stanforda, konačno biti lansirana, 17. travnja.

Satelit je dizajniran sa svrhom testiranja dvije Einsteinove postavke o prirodi prostora i vremena, odnosno kako Zemlja i druga svemirska tijela iskrivljuju i zavijaju tkivo koje ujedinjuje te dvije dimenzije.

Uređaj za testiranje sastoji se od četiri kuglice od kvarca, veličine ping-pong loptica. Kuglice su izrađene kao savršene kugle, a, kako bi se osigurala točnost, drže se u svojevrsnim termos-kontejnerima, u vakuumu, na temperaturi ohlađenoj skoro do apsolutne nule. Termos-kontejneri osiguravaju i izolaciju od zvučnih smetnji. Kada se nađu u svemiru i budu pokrenute u vrtnju oko vlastite osi, orijentacija kuglica bi se, prema Einsteinovim postavkama, trebala promijeniti.

Godine 1916, Einstein je ustvrdio da prostor i vrijeme stvaraju strukturu koja se, u prisutnosti tijela, - poput, recimo, Zemlje -, može iskriviti, točnije udubiti kao što se udubi mekani madrac pod teretom teže kugle. Upravo to iskrivljenje je gravitacija, odnosno sila teža.

Dvije godine kasnije, drugi su znanstvenici sugerirali da bi rotacija tijela takve mase - kao što je planet - trebala sa sobom povući i strukturu prostor-vrijeme, iskrivljujući tkivo te strukture.

Ukoliko je takva teorija točna, masa i rotacija Zemlje, koja će se nalaziti 639 kilometara ispod satelita, trebala bi pomaknuti os rotacije kvarcnih kugli; ne mnogo, ali dovoljno da se može izmjeriti.

Efekt iskrivljenja strukture prostor-vrijeme već je ranije bio izmjeren; efekt zavijanja još nikada nije bio izravno zabilježen - 'Gravity Probe B' za cilj ima upravo zabilježiti i jedan i drugi efekt.

XS
SM
MD
LG