Linkovi

Čistač vjetra (3/4/04) - 2004-04-03


Prva faza izrade potpuno funkcionalnog uređaja za 'čišćenje' zraka od stakleničkih plinova bit će okončana već ove godine, izvješćuje časopis "Chemistry & Industry". Braća Allen i Burton Wright izgrađuju takozvani 'čistač vjetra', metalnu strukturu površine deset četvornih metara, koja će izvlačiti i uklanjati suvišni ugljični dioksid iz okolnog atmosferskog zraka.

Znanstvenici su dosad samo raspravljali o teoriji 'čišćenja' zraka, a ovo će biti prvi pokušaj izrade djelatnog uređaja. Za razliku od uređaja koji pročišćavaju struje zraka s visokom koncentracijom ugljičnog dioksida, naprava braće Wright prvenstveno je namijenjena procesiranju što većeg volumena atmosferskog zraka s relativno niskim koncentracijama tog stakleničkog plina.

Premda se neki znanstvenici slažu da izrada 'pročišćivača' atmosferskog zraka predstavlja značajan napredak, drugi reagiraju s mnogo manje entuzijazma. Primjerice, stručnjaci skupine za zaštitu okoliša pri Udruzi industrijskih kemičara Amerike smatraju se takvim uređajima neće moći značajno promijeniti uvjeti koji dovode do globalnih klimatskih promjena.

XS
SM
MD
LG