Linkovi

Novi poziv NATO-u na veći angažman u Iraku (3/4/04) - 2004-04-03


Sjedinjene Države ponovno su pozvale NATO savez da preuzme veću ulogu u Iraku, nakon što bude postavljena nova iračka vlada. Državni tajnik Colin Powell izjavio je u Bruxellesu da bi Washington želio da NATO u Iraku ima kolektivnu ulogu. Na pitanje kakvu bi ulogu NATO mogao preuzeti, gospodin Powell je kazao da to još nije utvrđeno. No, dodao je da bi bilo prerano razmatrati mogućnost da bi NATO mogao u jednom trenutku preuzeti punu kontrolu od američkih snaga.

"Između ostaloga, postoji ideja da NATO preuzme jedan od sektora, ili pak da pomogne iračkim snagama da se bolje osposobe za održavanje sigurnosti. Mislim da će, kako sada stvari stoje, koalicijske i američke snage još biti u Iraku 1. srpnja i da će biti zadržana postojeća zapovjedna struktura," kazao je gospodin Powell.

Glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer rekao je ranije novinarima da bi NATO trebao dobiti zahtjev od suverene iračke vlade, te da bi Vijeća sigurnost trebalo usvojiti odgovarajuću rezoluciju da bi savez uopće razmotrio preuzimanje kolektivne uloge u Iraku. Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer izjavio je da je NATO već sada gotovo razvučen na previše strana, zbog svojih misija na Balkanu i Afganistanu. Kako je kazao, Njemačka neće blokirati moguću vojnu ulogu NATO-a u Iraku, ali neće u njoj niti sudjelovati.

Ministri NATO saveza odobrili su jučer proširenje mirovne misije u Afganistanu s Kabula na pet gradova na sjeveru zemlje, te su najavili planove za jačanje borbe protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG