Linkovi

Javna rasprava o Zakonu o medijima u HND-u (3/4/04) - 2004-04-03


Javna rasprava o Zakonu o medijima, koju je jučer organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo, pokazala je da većina sudionika rasprave smatra da članak koji ograničava vlasnički monopol nad medijima treba vratiti u zakonski tekst. Da zakonom treba ograničiti vlasničku koncentraciju u medijima smatraju predstavnici novinskih udruga, neovisni stručnjaci, te bivši ministar kulture Antun Vujić.

Kako se dogodilo da je odredba o koncentraciji vlasništva ispala iz zakonskog teksta? Zakon o medijima donesen je u jesen prošle godine i stupio je na snagu u studenome. Ustavni sud je početkom ove godine, međutim, ocijenio da ga Sabor nije donio s dovoljnim brojem ruku, pa ga je proglasio neustavnim i obvezao Vladu i Sabor da ga ponovno predlože i izglasaju s potrebnim brojem glasova.

Iako se prvotno smatralo da će Zakon biti vraćen na ponovno odlučivanje Saboru u istom obliku u kojem ga je Sabor jesenas i usvojio, Sanaderova je vlada odlučila zakonski tekst ipak u desetak članaka izmijeniti. Tako je iz Zakona izbačen Članak 33. koji kaže da se nedopuštenom koncentracijom vlasništva u medijima smatra kada nakladnik opće informativnih dnevnih ili tjednih novina ostvari više od 40 posto svih prodanih primjeraka opće informativnih dnevnih i tjednih listova.

U javnoj raspravi o tako izmijenjenom zakonskom tekstu bilo je puno protivnika izbacivanja klauzule o vlasničkom monopolu. Predlagač Zakona, Ministarstvo kulture, izbacivanje te klauzule smatra utemeljenim, jer problem medijskog monopola, po njemu treba riješiti Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja.

Kritičari Vladinog stava, a njih je dosta, isticali su da tržište medija nije isto što i, primjerice, tržište brašna. Predstavnik Vijeća za medije pri Hrvatskom helsinškom odboru, novinar Geza Stantić je kazao: "Opća pravila o zaštiti tržišne utakmice nisu dostatna da bi osigurala ono što je osnovni društveni cilj u medijskoj oblasti." A osnovni cilj Zakona o medijskoj oblasti jest osigurati pluralizam medija, tj. spriječiti jednog te istog vlasnika da kupi većinu ili sve medije u Hrvatskoj i uspostavi monopol. Olgica Spevec iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja nije se usprotivila ideji da mediji uspostavu monopola spriječe posebnim zakonom.

Priča o uspostavi vlasničkog monopola nad medijima u Hrvatskoj podgrijana je nedavno zatvorenim natječajem za prodaju dnevnika "Slobodne Dalmacije" i strahovima da bi prodajom toga lista najvećem novinskom izdavaču u Hrvatskoj mogao biti uspostavljen vlasnički monopol na području tiskanih medija.

XS
SM
MD
LG