Linkovi

Objavljene optužnice protiv četiri bosnasko-hercegovačka Hrvata (2/4/04) - 2004-04-02


Optužnice protiv četvorice bosansko-hercegovačkih Hrvata svaka ima po 61 tiskanu stranicu. Dokument je komplicirano prezentiran, za svakoga od četiri optužena – Jadranska Prlića, Bruna Stojića, Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića – napravljen je isti dugačak tekst no dijelovi koji se odnose na ostale optužene su prebrisani.

Počinje opisom zbivanja u Bosni i Hercegovini (točnije, Hercegovini) u ranim devedesetim. Optuženi su smješteni u za Tužiteljstvo sada već standardni okvir "zajedničkog kriminalnig pothvata" u kome su, uz spomenutu četvorku, i dobro znana imena - pokojni Tuđman, Sušak, Mate Boban, general Bobetko.

Opisano je što je sve tzv. Herceg–Bosna, obavljala na prostorima Hercegovine, od relativno benigne propagande sijanja mržnje do progona, logora, zatočavanja, ubojstava. Dokument je dugačko pisana optužnica protiv paradržavne stukture stvorene na ovim prostorima. Prilić, Petković, Stojić i Praljak bili su dio mehanizma, istovremeno pokretači i izvršitelji naloga viših, prvenstveno Tuđmana i Suška.

Optužnica spominje okolnosti u kojima je djelovala Herceg–Bosna i njezino vodstvo, zajednički kriminalni pothvat , počinje pokušajem ostvarivanja koncepta "Velike Srbije" uključivanjem jednog dijela Hrvatske, potom djelovanjem HDZ-a u Bosni i Hercegovini s naglaskom na tvrdu struju gdje se spomje još jedan haaški optuženik, Dario Kordić. Prlić je vodio politiku u dva paralelna traka, jednom podrške Bosni i Hercegovini, drugom ostvarenju ideje Herceg–Bosne, ovo drugo, ostvarenje ideje "Velike Hrvatske" veli optužnica, manje je javno.

XS
SM
MD
LG