Linkovi

Među ubijenim civilima u Falluji i jedan Amerikanac hrvatskog podrijetla (2/4/04) - 2004-04-02


Među četiri civila koji su u srijedu na zvjerski način ubijeni u Falluji, u središnjem Iraku, nalazio se i jedan Amerikanc hrvatskog podrijetla. Riječ je o bivšem specijalcu američkih oružanih snaga, trideset dvogodišnjem Jerku Jerryju Zovku, rođenom u Clevelandu gdje je 1991. godine završio srednju školu.

Godinu dana je proveo na državnom sveučilištu Ohioa prije negoli je stupio u vojsku, pridruživši se 82. zrakoplovnoj diviziji američke kopnene vojske u Fort Braggu, u saveznoj državi North Carolina. Nakon izlaska iz službe u oružanim snagama 2001. godine Jerko Zovko je počeo raditi za civilnu kompaniju Blackwater Security Company, koja po ugovoru s vojskom pruža usluge osiguranja u Iraku. Uz engleski i hrvatski, ubijeni Zovko je govorio španjolski, ruski i arapski.

Jerkova majka Danica Zovko, koja još uvijek živi u okolici Clevelanda, primila je vijest da se njezin stariji sin nalazi među brutalno ubijenim civilima u Iraku u srijedu navečer. "To je toliko snažna bol koju vam jednostavno ne mogu objasniti. Duboko suosjećam sa svim majkama koje su izgubile sinove u ratu ili zbog bilo kakvog drugog zločina" – izjavila je Danica Zovko jednoj lokalnoj televizijskoj postaji. "Majka ne bi smjela pokopati sina, već sin majku".

Gospođa Zovko je također rekla da je njezin sin volio svoju domovinu i da joj je želio služiti, ali da je bio ponosan i na svoje hrvatsko podrijetlo. "Poginuo je radeći ono što voli" – dodala je majka ubijenog Jerka Jerrya Zovka.

XS
SM
MD
LG