Linkovi

Tvrtka Seven Sea Company primjer američko-hrvatske poslovne suradnje (4/4/04) - 2004-04-02


Među 170 izlagača na ovogodišnjem Croatia Boat Show u Splitu proizvode nautičke opreme izlaže i splitska tvrtka Seven Sea Company. Ova je kompanija zastupnik i dva američka proizvođača brodske opreme. Miro Šoljak direktor tvrtke Seven Sea za Glas Amerike govori o svom primjeru hrvatsko-amerièke poslovne suradnje.

Nakon četiri godine provedene u Chicagu obitelj Šoljak 1991. u Splitu osniva tvrtku Seven Sea Company. Miro Šoljak ’95. završava studij managementa na University of New Orleans i vraća se u Split. Danas je direktor kompanije Seven Sea koja prodaje nautičku opremu. Seven Sea zastupnik je američkih boja i lakova što se proizvode u St. Louisu te od nedavno kistova i valjaka iz New Jerseya.

Miro Šoljak: Firma je od jedne male prodavaonice nautičke opreme prerasla za hrvatske okvire u značajne dimenzije. Trenutno imamo eksluzivno zastupstvo za dvije američke firme jedna je Awlgrip, druga Redtree iz New Jerseya, a zastupamo i nizozemsku tvrtku Epifanes za područje Hrvatske kao i za zemlje regije.

U početku je bilo više američkih proizvoda nautičke opreme u ponudi Seven Sea Company. Kako je dolar početkom devedesetih prošlog stoljeća jačao tako se smanjivala široka ponuda američkih proizvoda te je sve do nedavno Seven Sea uvozio manje iz SAD-a za razliku od dobavljača iz Europe i dalekog Istoka.

U ovom je trenutku, ističe Miro Šoljak direktor kompanije Seven Sea iz Splita, povoljniji trend uvoza amerièke opreme i planira nove narudžbe iz Amerike. Za Glas Amerike kaže da se osim američkih boja i lakova Awlgrip koji svake godine bilježe porast u prodaji te od nedavno i kistova naziru nove poslovne narudžbe i obnova starih veza s amerièkim dobavljaèima :

Miro Šoljak: Mi ćemo se vratiti na uvoz američkih pumpi koje su sinonim kvalitete inače na svjetskom tržištu te tehnološkim naprednim proizvodima jer još uvijek po mome mišljenju Amerika drži primat u svijetu što se tiče kvalitete i ne samo po mome nego po mišljenju i mojih kupaca.

Studij managementa u Americi, kaže Miro Šoljak, puno mu je pomogao u razvoju tvrtke i načinu njezinog vođenja.

Miro Šoljak: Mišljenja sam kako će kroz nekoliko godina sve doći na svoje mjesto. Proces globalizacije u svome će trendu pokazati kako neće postojati nikakva razlika između managementa hrvatske tvrtke, singapurske, talijanske ili američke.

Miro Šoljak direktor kompanije Seven Sea iz Splita prošli je put u Americi bio prije četiri godine. U Chicagu, u kojem je završio srednju školu posjetio je tom prigodom i stare prijatelje.

Miro Šoljak: Moj dio života tamo je protekao u radosti i sreći, to je neopisivo nešto. Amerika je moja druga domovina, sutra bih opet otišao samo da mi se ukaže prilika.

XS
SM
MD
LG