Linkovi

'Politički motivirana knjiga Richarda Clarkea' (1/4/04) - 2004-04-01


Iz "Los Angeles Timesa" prenosimo rezultate ankete koja pokazuje da većina Amerikanaca prihvaća glavne kritike bivšeg savjetnika Bijele kuće za terorizam Richarda Clarkea da je predsjednik Bush bio previše zaokupljen Saddamom Husseinom, a premalo al-Qaidom. S druge strane, ista je anketa pokazala da Amerikanci ipak smatraju da je nova knjiga Richarda Clarkea "politički motivirana" i da joj je cilj utjecati na ishod dolazećih predsjedničkih izbora. A unatoč optužbama gospodina Clarkea, 60 posto Amerikanaca ipak vjeruje da je predsjednikova obrambena politika učinila zemlju sigurnijom – piše "Los Angeles Times".

"Christian Science Monitor" također piše o pitanjima o spremnosti administracije za moguće terorističke napade prije napada na New York i Washington. Kada je vanjskopolitička ekipa predsjednika Busha došla na vlast, piše "Monitor", namjeravala se usredotočiti na velike zemlje, kao što su Rusija i Kina, te na tradicionalnu geopolitiku sile, a ne na al-Qaidu. Mnogi od predsjednikovih najbližih savjetnika bili su geopolitičari stare škole – ministar obrane Donald Rumsfeld obnašao je istu dužnost pod predsjednikom Nixonom, a savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice stručnjak je za sovjetske studije. Ipak, "Monitor" zaključuje da nije dovoljno svesti administraciju predsjednika Busha samo na kadrove iz hladnog rata, podsjećajući da je Bijela kuća prije napada na New York i Washington radila na razvijanju novog pristupa borbi protiv terorizma, no da su je događaji pretekli.

Najtiražniji američki dnevnik "USA Today" jutros javlja da će popularna tražilica Google uskoro korisnicima ponuditi i svoju besplatnu Internetsku elektronsku poštu, zamišljenu kao direktnu konkurenciju Yahoou i Microsoftovom Hotmailu. "G-mail" će imati i ugrađenu tražilicu, koja će korisnicima omogućavati da pretražuju sve elektronske poruke koje su primili i odaslali. Google će korisnicima također osigurati jedan gigabajt besplatne memorije, što će im biti dosta za čuvanje oko pola milijuna stranica e-maila. (BK)

XS
SM
MD
LG