Linkovi

Zaštita patenata i autorskih prava (1/4/04) - 2004-04-01


Poštivanje patenata, autorskih prava, zaštićenih znakova i drugih oblika intelektualnog vlasništva vrlo je važno za svjetsko gospodarstvo. U izvještaju Svjetske banke o perspektivama globalnog gospodarstva kaže se da "zaštita prava intelektualnog vlasništva ima pozitivan utjecaj na izglede gospodarskog rasta". Na svim razinama prihoda, kaže se u izvještaju, "prava vezana uz intelektualno vlasništvo povezuju se s jačom trgovinom…koja zatim dovodi do brže stope gospodarskog rasta."

Nažalost, krivotvorenje i piratiziranje su u većini zemalja aktivnosti koje donose visoke profite, a podrazumijevaju niske rizike. Nova tehnologija omogućava piratiziranje filmova i glazbe u komercijalnim razmjerima, za što je dovoljna jedna prostorija, umjesto cijele tvornice.

Brad Buckles iz Udruge diskografskih kuća Amerike kaže da je njegova grana industrije prošle godine zbog piratiziranja izgubila više od šest milijardi dolara.

"Naši podaci pokazuju da je u protekle tri godine broj albuma koje su naše diskografske kuće poštom poslale kupcima pao za 31 posto. To je dramatičan pad, čak i ako svi vjeruju da kopiranje samo jednog albuma ili jedne pjesme s Interneta ne može imati ozbiljnijih posljedica. No, akumuliranje takvih djela može imati vrlo ozbiljne posljedice."

Međunarodna koalicija za borbu protiv krivotvorenja izvijestila je da 27 zemalja ima ozbiljnih problema. Krivotvori se niz proizvoda, od kompresora za zrak i šampona u Kini, pa do mobitela i tonera za štampače u Kanadi.

Tom Wayne je pomoćnik američkog državnog tajništva za ekonomska i poslovna pitanja. "Kako ovaj problem raste," kazao je, "tako raste i zabrinutost za zdravlje i sigurnost potrošača koji vjeruju da dobivaju originalni, a ne falsificirani proizvod, a raste i briga zbog umiješanosti organiziranog kriminala, te zbog i drugih sumnjivih aktivnosti."

Mnoge zemlje poduzimaju korake protiv ove pojave. Sjedinjene Države predane su suradnji s tim zemljama na podizanju standarda i provođenju propisa o zaštiti intelektualnog vlasništva. U listopadu prošle godine, američki stručnjaci su u Kini obučavali kineske stručnjake u metodama za otkrivanje dokaza o kaznenim djelima vezanim uz intelektualno vlasništvo. U prosincu 2003, Brazil je održao svoj prvi Nacionalni dan borbe protiv piratiziranja, povodom kojega je uništeno više od pola milijuna piratiziranih CD-ova. U siječnju ove godine, pakistanska vlada usvojila je zakonski propis o osnivanju ureda za intelektualno vlasništvo.

Kako je rekao pomoćnik državnog tajnika Wayne, "Ovo je vrlo ozbiljan globalni problem i trebat će vremena da ga se ukloni."

XS
SM
MD
LG