Linkovi

Laboratorij sportske medicine na Sveučilištu Utah (2/4/04) - 2004-04-01


Agencija američke vlade koja se bavi anti-doping kontrolom, odnosno suzbijanjem korištenja zabranjenih stimulativnih sredstava među sportašima, najavila je otvaranje svog novog laboratorija. O tome kako će najsuvremenije opremljeni laboratorij biti korišten - izvječćuje Steve Schy.

Laboratorij sportske medicine za istraživanje i testiranje bit će neovisna ustanova pri Sveučilištu Utah u Salt Lake Citiy-u. Novi laboratorij povezan je s toksikološkim centrom sveučilišta, poznatim po visokoj stručnosti i na polju forenzičke analize.

Terry Madden, šef američke anti-doping agencije kaže da taj laboratorij ukazuje na predanost Sjedinjenih Država borbi protiv dopinga, a dužnosnica agencije Diana Wilkins pojašnjava ulogu laboratorija: "Vršit ćemo testiranja za sredstva zabranjena od strane Svjetske anti-doping agencije, kao što su stumulanti, steroidi, diuretici, hormoni rasta, ukratko cijeli niz nedozvoljenih supstanci."

U financiranju osnivanja laboratorija sudjelovali su i profesionalna liga američkog nogometa - NFL i Olimpijski odbor Sjedinjenih Država, a očekuje se da će početi s radom krajem godine. Certifikati Svjetske anti-doping agencije i Međunarodne organizacije za standardizaciju očekuju se kad laboratorij dostigne stroge kriterije koje su postavile navedene ustanove.

XS
SM
MD
LG