Linkovi

Filipini, Britanija spriječili terorističke napade (2/4/04) - 2004-04-01


S jednog kraja svijeta na drugi, vlade sprečavaju terorističke urote i uništavaju terorističke mreže. Filipinska predsjednica Gloria Macapagal Arroyo objavila je da je filipinska policija uhitila nekoliko osumnjičenih terorista i zaplijenila veliku količinu eksploziva. Filipinski dužnosnici kažu da među uhićenima ima i članova islamske terorističke organizacije Abu Sayyaf, koja je odgovorna za brojne terorističke napade i otmice na jugu te zemlje. Kako je javljeno, jednog se osumnjičenika ispituje i u vezi s mogućim vezama s i islamskom terorističkom skupinom koja se naziva Jemaah Islamiyah. Uz niz drugih terorističkih napada, ova je organizacija - inače povezana s al-Qaidom - ubila oko dvije stotine ljudi u bombaškim napadima u Baliju u Indoneziji u listopadu 2002.

Predsjednica Arroyo kazala je da su osumnjičenici planirali u Manili izvršiti napade slične nedavnim bombaškim napadima na vlakove u Madridu.

"Spriječili smo napad razmjera napada u Madridu u našem glavnom gradu pronašavši skrivenu zalihu od oko četrdeset kilograma TNT-a. Taj je eksploziv bio namijenjen za bombaške napade na trgovačke centre i vlakove u širem području Manile."

U Londonu, britanska policija, kako je javljeno, istražuje moguće veze između osmorice osumnjičenih terorista, koji se sada nalaze u pritvoru, i al-Qaide. Peter Clarke, čelnik odjela za borbu protiv terorizma pri londonskoj policiji, kaže da su vlasti u Londonu zaplijenile pola tone amonijevog nitrata, koji se može upotrijebiti za sastavljanje bombi.

"Današnja operacija, u kojoj je sudjelovalo oko sedam stotina policajaca, dio je šire i opširnije istrage o međunarodnim terorističkim aktivnostima, koju provode policija i snage sigurnosti. Moram naglasiti da je prijetnja terorizma još uvijek vrlo realna."

Diljem svijeta nastavlja se borba protiv al-Qaide i drugih terorista. "Ostvarujemo napredak," kazao je predsjednik Bush, dodajući: "Međutim, preostaje još mnogo toga što treba učiniti."

XS
SM
MD
LG