Linkovi

Visoke cijene benzina - ekvivalent dodatnog poreza (2/4/04) - 2004-04-01


Organizacija zemalja-izvoznica nafte OPEC odlučila je smanjiti proizvodnju za četiri posto, unatoč pritužbama zemalja potrošača da za naftu već plaćaju previše. Glasnogovornik Bijele kuće izjavio je da je predsjednik Bush razočaran tom odlukom OPEC-a, jer su cijene benzina u Sjedinjenim Državama već dostigle rekordnu razinu.

O ovoj temi razgovarali smo s Hermanom Franssenom, stručnjakom iz Instituta za Srednji istok.

Herman Franssen ukazuje na tvrdnju OPEC-a da potražnja na tržištu nafte nije tako velika da se ne bi mogla zadovoljiti i uz smanjenje proizvodnje. OPEC, kaže on, također tvrdi da su visoke cijene benzina u Sjedinjenim Državama rezultat američkih problema s rafiniranjem nafte, a ne OPEC-ove politike. "Istina je, mislim, negdje u sredini. Cijene OPEC-ove nafte visoke su već godinama. Dapače, čak su 20 do 30 posto više od OPEC-ove službene zacrtane cijene. Zapravo su na vjerojatno najvišoj razini u posljednjih nekoliko godina."

A tako visoke cijene izazivaju negodovanje pogotovo u službenom Washingtonu. I predsjednik Bush i njegov naizgledniji demokratski kandidat na izborima u studenom, senator John Kerry, ovaj tjedan često govore o energetskoj politici.

Herman Franssen kaže da visoke cijene benzina predstavljaju određeni oblik poreza, za koji će potrošači izdvojiti dodatnih 50 milijardi dolara: "To je zapravo ekvivalent poreza, jer novac koji potrošite na benzin ne možete potrošiti na nešto drugo. Kratkoročno gledano, malo je toga što se može učiniti da bi benzin pojeftinio, osim da pozovete OPEC da poveća proizvodnju. No, dugoročno gledano, možemo učiniti mnogo toga, na primjer smanjiti broj automobila koji troše mnogo benzina na našim cestama."

Herman Franssen domeće da bi se time zapravo utjecalo na potražnju. Kao primjer navodi Europljane, koji samo na automobilima s dizel motorima ostvaruju uštedu goriva od oko 25 posto.

XS
SM
MD
LG