Linkovi

Fetus dobija kaznenopravnu zaštitu (1/4/04) - 2004-04-01


Očekuje se da će predsjednik Bush uskoro potpisati zakonski prijedlog kojim se ubijanje ili ozlijeđivanje fetusa u napadu na trudnicu – ukoliko je to učinjeno tijekom djela kažnjivog po saveznim zakonima - također proglašava kaznenim djelom. Kritičari tvrde da je cilj ovog propisa ograničavanje prava žena na pobačaj.

Prema novom zakonu, koji su nedavno usvojila oba doma Kongresa, nasilje nad trudnicom smatralo bi se dvama odvojenim kaznenim djelima – napadom na samu ženu i napadom na njen fetus u bilo kojem stadiju trudnoće, čak i ako napadač ne zna da je žena trudna. Evo što o tome kaže glavni pokrovitelj novog zakona, senator Mike DeWine. "Namjera nam je osigurati pravdu i za majku i za njeno nerođeno dijete. To je u skladu s uvjerenjem većine Amerikanaca da ako trudnica u napadu izgubi dijete ili to dijete bude ranjeno, tu zapravo postoje dvije žrtve."

Međutim protivnici novog zakona kažu da se time želi ograničiti pravo žena na pobačaja, tako da bi fetus po prvi puta dobio vlastita prava u saveznom pravosuđu. To vjeruje i Terry O'Neill iz Nacionalne organizacije žena. "Desničarski ekstremisti koji stoje iza ovoga na kraju će postavljati temelje za ukidanje prava na pobačaj."

Pristaše zakona, međutim, tvrde da on nema nikakve veze s pobačajem. Među njima je i Douglas Johnson, direktor za zakonodavstvo Nacionalnog komiteta za pravo na život. "Kriminalci koji napadaju trudnice ne izvode pobačaje i njihove aktivnosti ne štite odluke Vrhovnog suda o ustavnosti pobačaja."

Predsjednik Bush je u pismenoj izjavi kazao: "Trudnice koje stradale u nasilju i njihove obitelji znaju da postoje dvije žrtve – majka i njeno nerođeno dijete, te da bi obje žrtve trebalo zaštititi saveznim zakonom." S druge strane, njegov demokratski predsjednički protukandidat, senator John Kerry prekinuo je svoju predizbornu kampanju da bi se u Senatu izjasnio protiv novog zakonskog prijedloga.

Ankete pokazuju da novi zakon uživa veliku podršku javnosti, pogotovo nakon ubojstva trudnice Lacy Peterson, koja je nestala u osmom mjesecu trudnoće krajem 2002, a u travnju prošle godine njeno tijelo i tijelo njenog nerođenog sina pronađeni su naplavljeni na plažu u Kaliforniji.(žc)

XS
SM
MD
LG