Linkovi

'Seljenje' američkih radnih mjesta u inozemstvo - prednosti i nedostaci (31/3/04) - 2004-03-31


Tijekom proteklih desetak godina, sve veći broj američkih kompanija počeo je "seliti" radna mjesta na poljima kao što su razvoj softvera i obrađivanje poslovnih podataka u zemlja kao što su Kina i Indija. Radna je snaga, naime, u zaemljama u razvoju jeftinija nego u bogatim državama Zapada, te korporacije naravno tako povećavaju svoj profit. Ova pojava u Americi međutim izaziva sve veću zabrinutost, a nametnula se i kao važna tema u predizbornoj kampanji.

Tijekom nedavnog posjeta Indiji, američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da je seljenje radnih mjesta "realnost 21. stoljeća". Evo što o toj pojavi kaže Lee Price, direktor odjela za istraživanja pri Institutu za ekonomsku politiku:

"Sjedinjene Države su u zadnje tri godine zatvorile tri milijuna radnih mjesta. To je najveći gubitak radnih mjesta kroz duže vremensko razdoblje od velike ekonomske krize iz tridesetih godina. U raznim granama gospodarstva, kompanije se na razne načine prilagođavaju novim uvjetima poslovanja. Mnoge pokušavaju smanjiti troškove poslovanja i zato, ako nešto mogu proizvesti jeftinije u inozemstvu, 'izvoze' radna mjesta. Najveći gubitak radnih mjesta zabilježen je u proizvodnji softvera i kompjutorskom dizajnu.

Mnoge industrijske grane, primjerice američka automobilska industrija, u inozemstvo sele svoja postrojenje već više od trideset godina.

Dan Griswold, pomoćnik direktora Centra za studije trgovinske politike pri institutu Cato, kaže da za ovu pojavu ne treba okrivljivati strane zemlje poput Indije: "Mislim da izvoz radnih mjesta u zemlje poput Indije nema nikakve veze s općom stopom nezaposlenosti. Najčešće se događa da u takve zemlje šaljemo poslove za koje ne trebaju posebno visoke kvalifikacije, na primjer, rutinsko kompjutorsko programiranje, a najbolje poslove zadržavamo u Sjedinjenim Državama. Zapravo u protekle četiri godine, broj uposlenika na najbolje plaćenim poslovima u internetskoj tehnologiji ponešto je porastao, dok je broj onih s nižim kvalifikacijama znatnije pao."

Lee Price, međutim, kaže da bi Sjedinjene Države ipak trebale smanjiti tempo preseljenja radnih mjesta u inozemstvo, jer je, kako smatra, radi se o bolnom prijelazu za mnoge američke radnike. Ipak, odvraća Dan Grisold, izvoz radnih mjesta podjednako koristi kako Sjedinjenim Državama, tako i zemljama poput Indije: "To je korisno za obje strane. Dobro je za nas, jer Internet usluge dobivamo sve jeftinije. Dobro je i za zemlje poput Indije, jer pomaže razvoju tamošnje srednje klase."

A ta će srednja klasa, dodaje gospodin Grisold, jednoga dana kupovati američke proizvode i biti predana demokraciji.

XS
SM
MD
LG