Linkovi

6. Croatia Boat Show (31/3/04) - 2004-03-31


U Splitu, ispred splitske rive, otvoren je šesti specijalizirani sajam nautike Croatia Boat Show. Uz sudjelovanje 170 izlagača iz više zemalja, na sajmu je izloženo 240 plovila čija se vrijednost procjenjuje na više od 60 milijuna dolara.

Sajam je otvoren do nedjelje 4. travnja, a po broju, veličini i vrijednosti brodova ovaj sajam nautike postao je najveći u jugoistočnoj Europi. Vicencio Blagaić direktor sajma osim skupih plovila važnim drži:

“Impozantne brojke su neke druge to je da smo ovdje mali grad cijeli izgradili od pontona, lanaca, konopa i cijele infrastrukture. Inače poznato je svima da ovaj prostor gdje se održava sajam nije sajamski prostor jer ga mi svake godine prije sajma počnemo pripremati. Na toj pripremi radi preko 300 ljudi.”

Božidar Kalmeta ministar mora, turizma, prometa i razvitka otvarajući šesti po redu sajam nautike u Splitu istaknuo je važnost ulaganja u nautički turizam.

Ministar je najavio izgradnju dva tipa hrvatskog ribarskog broda s povoljnim uvjetima kupnje. Najavio je formiranje hrvatske obalne straže koja bi s radom u suradnji ministarstva mora i obrane kao kordinatora, trebala započeti početkom listopada kada na snagu stupa odluka Sabora o zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu.

Obalna straža kojoj je krajnji cilj zaštita hrvatskog mora imala bi potpunu kontrolu nad Jadranom. Zamišljena je tako da se na jednom brodu obalne straže nalaze pripadnici policije, carine , ministarstva obrane i ribarski inspektori. Više o projektu hrvatske obalne straže za Glas Amerike govori Božidar Kalmeta , ministar mora, turizma, prometa i razvitka:

“Mi smo specifični, jedna radna skupina vlade, a u toj radnoj skupini su bili predstavnci svih ministarstava koji su bitni za osnivanje obalne straže razmaterali su praktički sve mogućnosti i iskustva i to američka, talijanska i europska te su na kraju pronašli jedan model. Mi smo ipak specifična zemlja, a u tom smislu specifična je i naša obala. Drugčije je štititi talijansku obali, a drukčije našu primjerice zbog naših otoka. Prema tomu je izabran jedan model koji će u konačnici ipak biti hrvatski”, kaže hrvatski ministar.

Kako bi se zaustavilo neovlašteno i nekontrolirano iznajmljivanje plovila, u tijeku su dogovori s grupacijom iznajmljivača plovila. Na Jadranu bi , najavio je ministar, iznajmljene brodice plovile samo pod hrvatskom zastavom. U planu je i uvođenje godišnje vinjete čijom bi se kupnjom nautičari oslobodili današnjih kompliciranih dobijanja dozvola i podmirivanja troškova.

XS
SM
MD
LG