Linkovi

Pjesma cvrčaka - svakih 17 godina (30/3/04) - 2004-03-30


Istočni dijelovi Sjedinjenih Država ovog proljeća će vidjeti - točnije: čuti - prizor koji se pokazuje samo svakih sedamnaest godina: kratki nadzemni život jedne vrste cvrčaka, endemske za istočni dio sjevernoameričkog kontinenta.

U travnju ili početkom svibnja, na području od Georgije na jugu, pa do Michigana na sjeveru, iz zemlje će izaći milijarde cvrčaka, posljednji puta viđenih 1987. godine. 'Brood X', kako ih nazivaju stručnjaci, jedinstveno je po vrlo dugoj fazi podzemnog života - čak 17 godina.

Kad iziđu iz tla, - što se neće moći ne primijetiti, jer se 'pjesma' mužjaka čuje doslovce na svakom koraku i u svako doba dana i noći -, oni vrlo brzo obave sve što im biologija nalaže - udvaranje, parenje i polijeganje jajašca na drveće. Već početkom srpnja, vraćaju se natrag u podzemlje i neće biti viđeni daljnjih 17 godina.

Za razliku od najezdi skakavaca, ovi cvrčci iza sebe ne ostavljaju pustoš, osim sporadičnih nezgoda zbog ulijetanja kroz otvorene prozore automobila. Isto tako, oni su posve neopasni za ljude. Doduše, za one koji se plaše malo većih kukaca, prizor može biti prilično neugodan: ponekad iz samo jedne četvorne stope tla izvire i stotinjak cvrčaka.

XS
SM
MD
LG