Linkovi

NATO proširen na sedam država Središnje Europe i Baltika (30/3/04) - 2004-03-29


U Bijeloj kući je svečano obilježeno proširenje NATO saveza za sedam novih članica. Na svečanosti - kojoj je domaćin bio predsjednik George Bush - bili su glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer, te premijeri sedam novih članica – Bugarske, Estonije, Latvije, Litve, Rumunjske, Slovačke i Slovenije.

Na svečanosti također su bili nazočni i predsjednici vlada tri države kandidata – Albanije, Hrvatske i Makedonije.

U govoru na travnjaku Bijele kuće, gdje je svečanost održana, američki je predsjednik zaželio dobrodošlicu novim članicama u - kako je rekao - "partnerstvo jednakih", u "najuspješniji vijni savez u povijesti."

Za NATO savez, predsjednik Bush je rekao da je riječ o "sporazumnoj obvezi demokratskih zemalja koje žele da svijet bude mirniji i slobodniji." Gospodin Bush je članstvo bivših komunističkih zemalja u Sjeverno-atlantskom savezu nazvao "ogromnim uspjehom", dodavši da "teroristima nikad neće poći za rukom da razjedine savez."

Nešto ranije u Državnom tajništvu, šef američke diplomacije Colin Powell je od premijera sedam država primio dokumente o pristupu NATO savezu, koji se pohranjuju u Državnom tajništvu. Tim činom su države Središnje Europe i Baltika i službeno postale članicama NATO saveza.

NATO sada ima 26 članica.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova danas je ponovno iszrazilo zabrinutost zbog proširenja NATO saveza. Glasnogovornik ministarstva rekao je da proširenje utječe na ruske političke, vojne i gospodarske interese. Rusija je posebno zabrinuta zbog zračnih ophodnji NATO saveza nad susjednim baltičkim državama.

Glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer je na današnjim svečanostima naglasio važnost partnerskog odnosa s Rusijom, kojeg Sjeverno-atlantski savez planira još ojačati.

Svečanosti povodom primanja sedam država Središnje Europe i Baltika u NATO nastavljaju se u petak, u Bruxellesu, gdje će ispred sjedišta NATO-a biti podignute zastave novih članica. Ista će svečanost u travnju biti održana u Monsu, gdje je stožer snaga NATO saveza.

XS
SM
MD
LG