Linkovi

NASA oborila svjetski rekord u brzini letenja (28/03/04) - 2004-03-28


Američka agencija za istraživanje svemira NASA postavila novi svjetski rekord u brzini letenja. NASA je sinoć lansirala svoju novu bespilotnu letjelicu X-43A, koja je nakratko letjela brzinom sedam puta većom od brzine zvuka, prije nego što se srušila u Tihi ocean. Letjelica, koja je lansirana s krila zrakoplova u letu, u trenutku najbržeg leta kretala se brzinom većom od osam tisuća kilometara na sat.

Letjelicu, dugu tri i pol metra, pokreće motor koji kombinira karakteristike mlaznog i raketnog motora. Umjesto da nosi i gorivo i kisik koji konvencionalnim raketama treba za postizanje ubrzanja, novi motor treba samo vodikovo gorivo, a kisik za sagorijevanje tog goriva uzima iz atmosfere.

Sličan test, izveden 2001, nije uspio, jer je NASA uništila letjelicu, kada je ona skrenula s kursa. Prethodni svjetski rekord u brzom letenju postavljen je 1967, a iznosio je 6,7 Macha. Sinoć testirana letjelica neće biti izvučena iz mora, jer bi to koštalo previše.

Znanstvenici u Centru za istraživanja leta u zračnoj bazi Edwards na rubu pustinje Mojave sjeverno od Los Angelesa nadaju se da će novi motor potaknuti revoluciju u avijaciji i ubrzati razvijanje zatno bržih letjelica. NASA-ini stručnjaci, dapače, uspoređuju svoje najnovije dostignuće s povijesnim prvim letom motornog zrakoplova braće Wright, a novi motor nazivaju "svetim Gralom aeronautike". NASA se nada da će tijekom godine testirati motor letjelice X-43A na brzini od 10 Macha.

XS
SM
MD
LG