Linkovi

Hrvati protjerani iz Vojvodine: Još nije vrijeme za povratak (28/3/04) - 2004-03-28


Tijekom devedesetih godina, u vrijeme velikih prisilnih preseljenja stanovništva na području bivše Jugoslavije, iz Banata, Bačke i Srijema u Hrvatsku je izbjeglo, kako se procjenjuje, između 40.000 i 60.000 vojvođanskih Hrvata. Njihovi zavičajni klubovi organizirali su se u Udrugu protjeranih Hrvata Banata, Bačke i Srijema, kako bi kroz tu organizaciju lakše rješavali svoje životne probleme u novoj sredini.

Izborna skupština te udruge održana je jučer u Zagrebu i bila je posvećena životnim problemima protjeranih vojvođanskih Hrvata, ali i očitovanju na deklaraciju koju je nedavno donijela Skupština Vojvodine. Parlament Vojvodine, čiji je predsjednik Nenad Čanak, izglasao je nedavno deklaraciju, kojom se svi Hrvati, koji su tijekom devedesetih izbjegli iz Vojvodine, pozivaju da se vrate u svoje domove. Udruga Hrvata protjeranih iz domovine pozdravlja donošenje deklaracije. Dopredsjednik te udruge Antun Trivelić, međutim, kaže: "Ali, događaji nas opominju, prošlost nas opominje da nije još vrijeme za to."

Na jučerašnjoj su skupštini, međutim, Hrvati izbjegli iz Vojvodine pokrenuli potpisivanje peticije kojom traže ukidanje međudržavnog sporazuma o socijalnom osiguranju između Hrvatske i Zajednice Srbije i Crne Gore, sklopljenog u travnju prošle godine. Temeljem toga sporazuma, oko 4.500 tisuće izbjeglih Hrvata, koji su mirovinu zaradili u Srbiji, dobivaju mirovine iz srbijanskog Mirovinskog fonda. To znači da su im mirovine znatno manje od hrvatskih. Vojvođanski Hrvati između ostaloga traže da im se mirovine vrate na razinu hrvatskih i da im se prizna status političkih zatvorenika.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks, koji je bio gost skupštine, obećao je da će se pobrinuti da se njihovi zahtjevi pretoče u zakon.

XS
SM
MD
LG