Linkovi

Računajte na nas - Amerikanke u vojsci (28/3/04) - 2004-03-27


U ratu u Iraku sudjeluje oko petnaest tisuća Amerikanki u uniformama. Žene čine više od deset posto vojnika razmještenih u toj zemlji. No, iako broj žena u oružanim snagama znatnije raste tek u novije vrijeme, one su igrale važnu ulogu u vojsci još od samih početaka Sjedinjenih Država. Tim se bavi nova knjiga za mlade naslovljena "Count on Us – Računajte na nas - Amerikanke u vojsci" autorice Amy Nathan

Knjiga "Računajte na nas" uključuje fotografiju pukovnice Christine Knighton, koja u pilotskoj uniformi sjedi u kokpitu borbenog helikoptera. Pukovnica Knighton prva je američka crnkinja koja je prošla obuku za vojnog pilota. Također je bila i prva zapovjednica borbene skupine helikoptera u Somaliji. Kako kaže, vojska se znatno promijenila otkako je ona počela vojnu obuku prije dvadeset godina. "Kada sam ja ušla u vojsku, žene u zrakoplovstvu bile su vrlo rijetke. Danas ih ima sve više, čak i u ratnom zrakoplovstvu. Svojedobno sam bila jedina časnica".

Upravo takve promjene tema su nove knjige Amy Nathan. Kako kaže, knjigu "Računajte na nas" počela je pisati nakon posjete spomen-muzej vojnikinjama na Nacionalnom groblju u blizini Washingtona. "Zapanjili su me izlošci koje sam vidjela. Od rata za neovisnost do danas, toliko je žena sudjelovao u obrani naše zemlje i naše slobode. I, što treba posebno istaknuti, sve su one bile dragovoljci".

Žene su pomagale čak i kada im vojna služba bila zabranjena, kao tijekom rata za neovisnost. Mnoge su putovale s vojskom, kuhale i nosile vodu. Neke su čak, preodjevene u muškarce, sudjelovale u borbama. To se događalo i tijekom američkog građanskog rata, na obje strane. Mary Walker, liječnica na strani snaga Unije, postala je prva Amerikanka koja je nagrađena najvišim odličjem za hrabrost.

Ipak, Kongres je tek tijekom sedamdestih godina potvrdio njeno pravo na to odličje. Do tada, žene su znatno napredovale u oružanim snagama. U prvom svjetskom ratu stekle su pravo služenja u vojsci, doduše, kao uredske radnice. U drugom svjetskom ratu, vojska je sastavila posebni ženski korpus, pa su vojnikinje mogle služili kao piloti, tehničari, šifranti i mehaničari. U proteklih pola stoljeća, dozvoljeno im je da služe u mirnodopskim uvjetima, da kao vojnici imaju djecu, da pilotiraju borbenim zrakoplovima i da služe na borbenim brodovima.

Iako im još uvijek nije dozvoljeno sudjelovanje u borbama na prvim linijama bojišnice, Amy Nathan ističe da su ipak izložene sve većim opasnostima, jer u modernim ratovima bojišnice zapravo nema. "Čak i žene koje ne obavljaju borbene dužnosti, nalaze se usred borbi. Danas je nemoguće reći da se vojnik – ili vojnikinja – neće naći u borbi, jer se u svakom dijelu Iraka mogu naći na udaru neprijatelja".

Amy Nathan nada se da će njena knjiga "Računajte na nas" podsjetiti čitatelje da žene mogu dati veliki doprinos svojoj zemlji i da su se mnoge za nju i žrtvovale.

XS
SM
MD
LG