Linkovi

Predsjednik Bush o Hamasu (28/3/04) - 2004-03-27


Izraelske snage ubile su Sheikha Ahmeda Yassina, osnivača palestinske terorističke organizacije Hamas. Hamas je osnovan 1987. Cilj mu je uništiti Izrael i zamijeniti ga fundamentalističkom muslimanskom državom. Hamas dobiva podršku od Irana i Sirije.

Predsjednik George Walker Bush komentirao je smrt Sheikha Ahmeda Yassina ovim riječima: "Srednji istok je krizno žarište i zato ti napadi brinu. Sve strane trebaju ulagati usredotočene napore na borbu protiv terora. Svaka zemlja ima pravo braniti se od terora. Izrael ima pravo braniti se od terora. I dok to čini, nadam se da će imati na umu i posljedice svojih postupaka, kako bismo ostali na putu prema miru."

Kako je istaknuo John Negroponte, američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima, "događaje treba promatrati u njihovom kontekstu". Sheikh Ahmed Yassin, kazao je veleposlanik Negroponte, "bio je vođa terorističke organizacije, koja je ponosno preuzela odgovornost za nasumične napade na civile, uključujući i nedavni napad 14. ožujka u luci Ashdod, u kojem je ubijeno deset Izraelaca. Yassin je propovijedao mržnju i veličao samoubilačke bombaške napade na autobuse, restorane i kafiće. Yassin se protivio postojanju izraelske države i aktivno je pokušavao potkopati mirovno rješenje za Srednji istok, koje bi počivalo na postojanju izraelske i palestinske države."

Unatoč nedavnim pomacima unazad, rekao je predsjednik Bush, Sjedinjene Države ostaju predane pronalaženju mirnog rješenja za sukob između Izraela i Palestinaca. "Rješenje koje podrazumijeva postojanje dvije države, za dobrobit Izraela i za dobrobit palestinskog naroda."

Ukoliko to dozvole okolnosti, rekao je predsjednik Bush, Sjedinjene Države će "ponovno uputiti svoju ekipu na Srednji istok… da bi se vidjelo može li se mirovni proces očuvati na životu."

XS
SM
MD
LG