Linkovi

Sabor RH o promjenama na ključnim diplomatskim položajima u SAD (27/3/04) - 2004-03-27


Na za javnost zatvorenoj sjednici saborskog Odbora za vanjsku politiku, taj se odbor suglasio s prijedlogom premijera Ive Sanadera da novi hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama, umjesto dosadašnjeg Ivana Grdešića, bude visoki dužnosnik HDZ-a Neven Jurica, te da novi konzul u New Yorku, umjesto sadašnjeg Slobodana Beroša, postane Petar Ljubičić.

No, po hrvatskom Ustavu, s njihovim imenovanjem mora se suglasiti i potpisati ga i predsjednik države. To je korak koji još slijedi. Proces imenovanja jednog diplomata smatra se okončanim u trenutku kada država u koju ide, a u ovom slučaju to su Sjedinjene Države, na njihov izbor da suglasnost.

Sjednica saborskog odbora, na kojoj su dane suglasnosti za nove hrvatske diplomate u SAD-u bila je zatvorena za javnost.

Neven Jurica jedan je od najbližih suradnika sadašnjeg hrvatskog premijera Ive Sanadera. Trenutno je saborski zastupnik, predsjednik Odbora za vanjsku politiku. Završio je studij komparativne književnosti i filozofije, a do 1990. radio je kao knjižničar u Gradskoj knjižnici u Zagrebu. 1990. ušao je u HDZ i otada je u najužem stranačkom vrhu. Najveći dio devedesetih proveo je u diplomaciji, najprije kao hrvatski veleposlanik u Australiji, potom u Bugarskoj, a konac devedesetih proveo je na dužnosti veleposlanika u Norveškoj. Sredinom 2000. bio je među 35 tadašnjih veleposlanika i konzula, koje je nova Račanova vlast smijenila. Potvrdi li predsjednik Mesić njegovo imenovanje i ukoliko Sjedinjene Države daju suglasnost za to, bit će to njegov povratak u diplomaciju nakon četiri godine stanke.

Slobodan Beroš, sadašnji konzul u New Yorku, otišao je na tu dužnost nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj 23. studenog prošle godine i upravo tu okolnost HDZ smatra razlogom za njegovu smjenu. Njegov nasljednik Petar Ljubičić profesionalni je diplomat koji je obnašao diplomatske dužnosti u raznim zemljama.

Na istoj je sjednici saborski odbor, uz ostale prijedloge, prihvatio i prijedlog premijera Sanadera da novi hrvatski veleposlanik u Beogradu bude Tonči Staničić, donedavni hrvatski veleposlanik u Bugarskoj. Staničić je iz Sofije otišao, jer mu je istekao četverogodišnji mandat, ali je na kraju mandata morao u Ministarstvu u Zagrebu podnijeti izvješće zbog intervjua koji je dao jednom bugarskom tabloidu, a koji je sadržavao za diplomata neprimjerene izjave. Stančić je, naime, svoje šefove u Zagrebu uvjerio da tabloid nije precizno prenio njegove izjave. Riječ je o iskusnom diplomatu, koji je, osim Sofije, tijekom devedesetih, već službovao u Beogradu na dužnosti pomoćnika veleposlanika.

U najjačoj opozicijskoj stranci SDP-u ne gledaju sa simpatijama na prvi val smjena u diplomaciji, smatrajući ih nepotrebnim revanšizmom. Smjenu 35 HDZ-ovih diplomata 2000. pravdaju ozbiljnim zaokretom koji je s odlaskom HDZ-a s vlasti napravljen u hrvatskoj vanjskoj politici, pa su im za takvu politiku trebali i novi ljudi. Međutim, Sanader, smatraju u SDP-u, nema razloga za kadrovske smjene, jer nastavlja vanjsku politiku koju je trasirala prethodna Račanova vlada.

XS
SM
MD
LG