Linkovi

Stopa samoubojstava među američkim vojnicima u Iraku viša od prosječne (26/3/04) - 2004-03-26


Američka vojska je ustanovila da je stopa samoubojstava među vojnicima koji služe u Iraku veća nego u drugim američkim vojnim jedinicama, piše "New York Times".

Jedna studija je pokazala da su, pri slanju vojske u Irak, ekipe psihologa i psihijatara ostale u bazama u domovini - točnije poslane su tek kasnije, i u znatno manjem broju nego što ih je bilo potrebno.

Istraživanje otkriva i zaprepašćujuće nisku razina borbenog morala - 52 posto od ispitanih 750 vojnika ocijenilo je vlastiti moral "niskim" ili "vrlo niskim", a 72 posto je ocijenilo vrlo niskim moral čitave postrojbe u kojoj služe.

No, nije se pokazala nikakva veza između samoubojstava i faktora borbenog morala.

Inače, stopa samoubojstava u američkoj vojsci - čak i u jedinicama u Iraku - znatno je niža od one među građanstvom, piše "New York Times".

******

Moralom, ali druge vrste, bavi se napis u bostonskom "Christian Science Monitoru". Određen broj američkih vojnika - točnije 3 vojna policajca i šest marinaca - već je osuđen zbog zlostavljanja iračkih zatvorenika ili prekomjerne uporabe sile.

Premda je broj prijestupnika vrlo malen u usporedbi s brojem vojnika u Iraku - više od 150 tisuća - američka vojska tretira nezakonite i neetičke prijestupe svojih pripadnika vrlo ozbiljno. Šteta koju oni, naime, nanose ugledu okupacijskih snaga među Iračanima nesrazmjerno je velika.

******

I, na kraju, mali pogled na redovite ankete koje provodi list "USA Today". Američki roditelji, pokazala je jedna od takvih anketa, sebe gledaju vrlo ružičastim očima. Upitani kako ocjenjuju vlastiti angažman u obrazovanju svoje djece, roditelji su u 80 posto slučajeva njme 'jako zadovoljni'. Ali, kada ocjenjuju angažman drugih roditelja, onda su jako kritični - 76 posto druge roditelje smatra 'ispodprosječnima'.

XS
SM
MD
LG