Linkovi

Rumsfeld: Izvješća o promjenama u razmještaju američke vojske u inozemstvu su preuranjena (26/3/04) - 2004-03-26


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da nije donijeta konačna odluka o seljenju značajnih američkih vojnih efektiva u inozemstvu.

Čelnik Pentagona je komentirao pisanje dnevnika Washington Post koji je – među ostalim – objavio da se sprema veliko seljenje američkih snaga iz Njemačke, dobar dio natrag u Sjedinjene Države a dio na europski istok, prvenstveno u manje baze u Rumunjskoj i Bugarskoj, kao i u Središnju Aziju.

Međutim, ministar Rumsfeld je rekao da su ovakva izvješća preuranjena. On je također naglasio da novi plan razmještaja američke vojske u inozemstvu neće dovesti do ugrožavanja sigurnosti savezničkih zemalja. Novi plan razmještaja ima za cilj bržu reakciju na prijetnje 21. stoljeća – primjerice terorizam.

******

Ruski ministar obrane izjavio je da će Moskva možda morati promijeniti svoju obrambenu koncepciju – kao odgovor na širenje NATO saveza.

Ministar Sergej Ivanov posebno je ukazao na – kako se navodi – "ofenzivnu vojnu doktrinu Sjeverno-atlantskog saveza". Ministar je ovo iznio u članku objavljenom u jednom ruskom stručnom časopisu.

Sljedeći tjedan u NATO savez ulaze nove članice, a savez se pomiče sve do ruske granice, na obale Baltika. Rusija se posebno protivi da zrakoplovi NATO saveza patroliraju zračnim prostorom tri baltičke države – bivše sovjetske republike - koje su od sljedećeg tjedna također članice NATO-a.

XS
SM
MD
LG