Linkovi

U Indianapolisu - izložba morskih konjica (26/3/04) - 2004-03-26


Zoološki vrt u Indianapolisu ove subote otvara novu, po mnogočemu jedinstvenu izložbu. Izloženo će biti - u više-manje vjernoj kopiji svog prebivališta - oko 300 vrsta morskih konjica i nekih drugih srodnih vrsta.

Izložba je postavljena na način da posjetiteljima pruži dojam da se kreću kroz podmorsko stanište morskih konjica, s pješčanim dnom i zidovima koji izgledaju kao da ih mreška gibanje morske vode.

Morski konjici, kao i nekoliko vrsta morskih zmajeva i divljih iglica, smješteni su u deset različitih tankova, kapaciteta od ukupno oko 40 tisuća litara vode. "Nadamo se da će publika biti fascinirana tim sićušnim jedinstvenim životinjicama kao što smo to bili i mi," kaže kustos izložbe Bruce Elkins.

Maleni morski konjici, neobična stvorenja prekrivena ljušturicama, mogu mijenjati boju u razne nijanse žute, smeđe i narandžaste boje, ovisno o boji okoliša. Oni su jedina vrsta u kojoj mužjak snosi trudnoću. Kako kažu stručnjaci, parenju morskih konjica prethodi vrlo složeni ritual udvaranja u kojemu mužjak izvodi ples oko ženke, često u trajanju od nekoliko sati.

Morski konjici žive u vodama umjerenog i tropskog pojasa, uključujući i područje uz obalu južne Floride, odakle su i potekli mnogi od izloženih primjeraka.

XS
SM
MD
LG