Linkovi

Položaj žene na Srednjem istoku (26/3/04) - 2004-03-26


Ovaj mjesec, sultan Omana, Qaboos bin Said, imenovao je Rawyu bint Saud al-Bussaidi novim ministrom višeg obrazovanja. Ona je prva žena u omanskoj vladi.

Predsjednik George Walker Bush je rekao: "Ovo su izuzetna vremena". "Svjedoci smo pada brutalnih tirana. Vidimo da na Srednjem istoku zaživljuje demokracija. Vidimo da žene s pravom zauzimaju mjesto koje im pripada u društvima koja su ranije bila nevjerojatno represivna i zatvorena. U kulturama svih zemalja regije vidimo snagu i privlačnost slobode."

Predsjednik Bush je dodao da se promjene događaju i u Maroku, gdje je kralj Mohammed Ben al-Hassan predložio "usvajanje zakona o zaštiti prava žena". Rekao je: "Kako može društvo ostvariti napredak, dok žene, koje čine pola naše nacije, gledaju kako im se prava krše i pate zbog nepravde, nasilja i marginalizacije, bez obzira na dostojanstvo i pravdu koju im jamči naša divna vjera?" To je odlučno sročen izraz podrške slobodi. On je u pravu. Amerika stoji uz Njegovo veličanstvo i sve druge koji dijele to osnovno uvjerenje. Budućnost muslimanskih zemalja bit će bolja za sve ukoliko u njoj budu u potpunosti sudjelovale i žene.

Napredak prema poštivanju prava žena na Srednjem istoku i drugdje ipak se ostvaruje. Međutim, previše žena još je uvijek izloženo represivnim mjerama, nasilju i predrasudama. Kako je rekla Farahnaz Nazir, osnivateljica Udruge žena Afganistana, "Društvo je poput ptice. Ima dva krila. I poput ptice, ne može letjeti, ukoliko mu je jedno krilo slomljeno."

XS
SM
MD
LG