Linkovi

Miomir Žužul razgovarao s nekoliko američkih zastupnika (26/3/04) - 2004-03-25


Američki kongresmeni s kojima se sastao hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul podržavaju ulazak Hrvatske u NATO savez i Europsku uniju te su izrazili spremnost raditi na jačanju odnosa između Hrvatske i Sjedinjenih Država.

Komentirajući izjavu hrvatskog šefa diplomacije da nije spreman predložiti upućivanje hrvatskih vojnika u Irak, demokratski kongresmen iz New Yorka Eliot Engel je izjavio: “Pozdravili bismo upućivanje hrvatskih vojnika u Irak no o tome može odlučiti jedino hrvatska Vlada. Hrvatska je pokazala da je dobar saveznik Sjedinjenih Država i pozdravili bismo bilo kakvu suradnju između dvije zemlje”, dodao je kongresmen Engel koji je član Odbora za vanjsku politiku Zastupničkog doma.

Republikanski kongresmen iz New Jerseya, Christopher Smith - koji je također član kongresnog Odbora za vanjsku politiku - izrazio je razumijevanje za stav Zagreba po pitanju slanja hrvatskih vojnika u Irak. “Hrvatska je mnogo toga prošla. Sada je ključno da surađujemo s Hrvatskom kako bi se zemlja nastavila obnavljati od ratnih razaranja koja je pretrpjela”. Kongresmen Smith je naglasio da je došlo vrijeme za primanje Hrvatske u NATO savez i Europsku uniju te da će osobno učiniti sve što može jer, kako je rekao, mi smo dobri prijatelji.

Od drugih tema izdvojimo da je kongresmen Engel osudio nedavno nasilje na Kosovu te se založio za ubrzavanje razgovora razgovora o konačnom rješenju kosovskog pitanja. Kongresmen Engel vjeruje da bi Kosovo u konačnici trebalo biti neovisno.

XS
SM
MD
LG