Linkovi

Je li fraza 'pod Bogom' neprihvatljiva u američkim školama? (25/3/04) - 2004-03-25


Američki Vrhovni sud razmotrit će tužbu, u kojoj se tvrdi da fraza "pod Bogom" u američkoj prisezi vjernosti zastavi, koja se polaže u američkim školama, predstavlja kršenje američkog Ustava. Otac jedne djevojčice, inače ateist, iznio je pred Vrhovnim sudom argument da njegova kćer ne bi trebala u prisezi čuti spominjanje Boga, jer to predstavlja kršenje ustavnog načela o razdvajanju države i crkve. No, odvjetnici administracije tvrde da fraza "pod Bogom" odražava američku povijest i da nije molitva.

Vrhovni sud pristao je razmotriti ovaj slučaj nakon što je savezni prizivni sud u Kaliforniji presudio da fraza "pod Bogom" predstavlja kršenje načela o razdvajanju države i crkve. Predsjednik Bush nazvao je tu presudu "smiješnom", a Senat je jednoglasno usvojio rezoluciju u kojoj podržava prisegu vjernosti zastavi u njenom postojećem obliku. Najnovija anketa pokazuje da 90 posto Amerikanaca također želi zadržati postojeći tekst prisege.

Prisega vjernosti zastavi napisana je prije više od stotinu godina, ali riječi "pod Bogom" dodane su tek 1954, u nastojanju da se istaknu vjerske vrijednosti Amerike u jeku hladnog rata. Vrhovni sud već je ranije presudio da se od djece ne može tražiti da recitiraju prisegu koja uključuje izricanje vjernosti "jednoj naciji, pod Bogom, nedjeljivoj, s pravdom i slobodom za sve".

XS
SM
MD
LG