Linkovi

Danas sastanak Žužul-Annan (24/3/04) - 2004-03-24


Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, Miomir Zuzul, započinje danas u New Yorku niz razgovora s predstavnicima Ujedinjenih naroda i dan kasnije u Washingtonu s predstavnicima američke administracije.

Ministar Žužul razgovarat će s glavnim tajnikom Ujedinjenih Naroda Kofijom Annanom te s predsjedateljem Vijeća sigurnosti, francuskim veleposlanikom Jean-Marc de la Sabliereom. Hrvatska je, naime, vrlo aktivna u radu Opće skupštine Ujedinjenih naroda, jedno vrijeme vodila je i znacajni ekonomski odbor ECOSOC, a vec duze vrijeme hrvatske diplomate lobiraju kod ostalih clanica svjetske organizacije radi ulaska medju nestalne clanice Vijeca sigurnosti.

Treba napomenuti da je glavni tajnik UN-a, Kofi Annan, sredinom 90-tih, bio predstavnik svjetske organizacije za podrucje bivse Jugoslavije te mu je ured bio smjesten u Zagrebu. Na tom je mjestu smijenio Yakushija Akashija, a nakon dobro obavljenog posla, zamjenio je Butrosa Gahlija na mjestu glavnog tajnika UN-a.

Iz New Yorka sef hrvatske diplomacije odlazi u Washington gdje su sutra na Capitol Hillu sastaje prvo sa senatorom Engelom, zatim s kongresmenom Christopherom Smithom, a pred kraj dana i prvim covjekom USAID-a Andreom Natsiosom.

Ministru Žužulu ce se krajem tjedna pridruziti i premijer Ivo Sanader, koji se u nedjelju treba sresti s hrvatskim iseljenicima u New Yorku. Dan kasnije cekaju ga u Washingtonu vrlo vazni susreti, zajedno s devet njegovih kolega, premijera iz zemalja Vilnuiske skupine.

Sedam zemalja iz te skupine ulazi u NATO savez dok su Hrvatska, Albanija i Makedonija na “klupi za cekanje.” Desetoricu europskih politicara u ponedjeljak prvo ceka susret s americkim senatorima, da bi zatim otisli kod drzavnog tajnika Colina Powella. Iz State Departmenta ce premijer Sanader, s ostalim čelnicima Vilnuiske skupine, u Bijelu kucu na razgovor s predsjednikom Bushom. Međutim, ne treba zaboraviti da ce svi američki sugovornici biti svjesni posljednjih izjava ministra Žužula da Hrvatska nece slati vojnike u Irak niti ce potpisati Clanak 98.

Predviđeno je da se predsjednik Bush obrati svojim gostima iz Europe na posebnoj svečanosti ispred Bijele kuce. Premijer Sanader i ministar Zuzul potom imaju posljednji sastanak tog dana u Pentagonu i s ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom. Jedna od mogućih tema razgovra s gospodinom Rumsfeldom je i to ima li izgleda da Sjedinjene Drzave nastave u lipnju prosle godine prekinutu financijsku pomoc za obuku Hrvatske vojske namijenjenu za brzi ulazak u Nato savez.

XS
SM
MD
LG