Linkovi

Terorizam u Iraku (24/3/04) - 2004-03-24


Nedavno ispitivanje javnog mnijenja pokazalo je da 78 posto Iračana odbacuje nasilje protiv koalicijskih snaga. Anketa je također pokazala da nove iračke policijske snage zadobivaju povjerenje javnosti, a 56 posto ispitanika je izjavilo da vjeruje novoj iračkoj vojsci. Ispitanje javnog mnijenja provela je američka televizijska mreža ABC u suradnji s radio-televizijskim postajama iz Britanije, Njemačke i Japana.

Najnoviji napadi u Bagdadu i drugdje pokazuju da je rat protiv terora daleko od svog kraja. Ustvari, cilj terorista jest sprečavanje uspostave demokracije. Predsjednik George W. Bush kaže: 'U prirodi je terorizma da malen broj zlih ljudi može nanijeti zlo velikom broju nevinih ljudi.': "Nakon što je razbijen baathistički režim u Iraku, sada se sučeljavamo s ostacima pristaša Saddama Husseina. Muškarci koji su bježali od naših postrojbi u bitkama, sada napadaju iz sjena. Tim su se ubojicama pridružili strani teroristi. Nedavno smo u Iraku presreli pismo terorista Zarqawija, osobe koja je dobro poznata našim obavještajnim službama."

U uhvaćenom pismu, Abu Musab Al-Zarqawi potiče al-Qaidu da se angažira u terorizmu u Iraku. Zarqawi kaže da bi strategija trebala biti kidanje iračkog društva poticanjem sektaškog nasilja. 'Zarqawi, i drugi poput njega,' kaže predsjednik Bush, 'učinili su Irak središnjom bojišnicom našeg rata protiv terora': "Teroristi znaju da će stvaranje slobodnog Iraka biti ogroman udarac globalnom terorističkom pokretu. I u tome su u pravu. Ali, vidjeli smo tog neprijatelja i ranije i znamo kako se s njime treba nositi. Boreći se rame uz rame s narodom Afganistana, u toj zemlji poražavamo teroriste. Boreći se rame uz rame s narodom Iraka, porazit ćemo, isto tako, teroriste i u toj zemlji."

Predsjednik Bush kaže da Sjedinjene Države, njihove prijatelje i saveznike 'nikada neće zastrašiti skupine huligana i ubojica'.

XS
SM
MD
LG