Linkovi

Na Marsu - more? (24/3/04) - 2004-03-24


Mars je nekad imao veliku površinu stajaće slane vode, koja je mogla održavati život, objavili su znanstvenici NASA-e, na temelju novih podataka koje je poslala robotička sonda 'Opportunity'.

Početkom ovog mjeseca, 'Opportunity' je već otkrio dokaze o negdašnjem postojanju vode na površini Marsa, ali se tada nije dalo zaključiti je li se radilo o podzemnoj ili površinskoj vodi. Novi nalazi nedvojbeno sugeriraju da se radilo o stajaćoj vodi, čija je dubina bila najmanje pet centimetara.

Ispitivanjem kamenja i uzoraka stijena, otkriveno je da su stijene i nataloženi minerali nastali djelovanjem vode, a ne vjetra, a vijugava taložna linija sugerira pljeskanje valova u plićaku. Znanstvenici NASA-e smatraju da se 'Opportunity' nalazi točno na obali negdašnjeg slanog mora na Marsu. Kolike je površine i dubine bilo to more za sada se još ne može reći, ali, kako je istaknuto, upravo je ovo lokacija na kojoj bi se tragalo za fosilima negdašnjeg života.

NASA planira slati na Mars jednu ili više misija bez ljudske posade svakih 26 mjeseci, a 2013. godine, robotička bi misija prikupila uzorke stijenja i prašine i donijela ih natrag na Zemlju, na detaljnu obradu.

XS
SM
MD
LG