Linkovi

Miomir Žužul u UN-u raspravljao o 'strategiji prestanka rada Tribunala' (25/3/04) - 2004-03-24


Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul razgovarao je u sjedištu Ujedinjenih naroda s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Kofijem Annanom o povratku izbjeglica i suradnji Hrvatske s haaškim sudom. Prema riječima Miomira Žužula, gospodin Annan je izrazio zadovoljstvo onim što je Hrvatska Vlada ucinila u protekla tri mjeseca te je, uz iskazivanje podrske, pozelio da se nastavi u raditi u istom smjeru.

Kako je novinarima rekao minister Žužul, Kofi Annan je iskazao pohvale i za ono što je Hrvatska učinila u suradnji s haaškim sudom. "Ponovio sam apsolutno jasnu odlučnost hrvatske Vlade za nastavak suradnje. Za nas je pitanje suradnje pravno pitanje, tako da je na nama samo provoditi", izjavio je šef hrvatske diplomacije, koji je prvom čovjeku svjetske organizacije rekao da se Hrvatska ne može složiti s pojedinim formulacijama u nekim od optužnica i da će se nastojati pronaći pravni mehanizmi kako odgovoriti na takve "političke formulacije”, što se, najprije odnosi na to da je u haaškim dokumentima za akciju “Oluja” rečeno da joj je jedan od ciljeva bilo…protjerivanje Srba iz Hrvatske.

Jedna od središnjih tema razgovora hrvatskog ministra vanjskih poslova s njegovim sugovornicima u zgradi Ujedinjenih naroda bio je rad haaškog Tibunala za ratne zločine općenito. U Vijeću sigurnosti se raspravljalo o nacrtu rezolucije o haaškome Tribunalu, točnije, o strategiji prestanka rada tribunala.

Nakon susreta s predsjedateljem Vijeća sigurnosti, francuskim ambasadorom Jean Marc de la Sablierom, zamolili smo ministra Žužula da prokomentira nacrt rezolucije, te što on znači konkretno za Hrvatsku:

“Ima nekoliko bitnih elemenata. Prvo, definira se na koji će se način prekinuti rad tribunala i u kojem vremenskom roku. Još jednom se kaže da se sud treba koncentrirati samo na najvažnije slučajeve kada je riječ o takozvanim političkim vođama. Do 2008. planira se završetak svih prvostupanjskih procesa i do 2010. godine završetak svih procesa. U prvom članku rezolucije se spominju i tri osobe koje nisu dostupne sudu, dakle, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, ali uz jednu semantičku ali i, vjerujem, bitnu političku razliku spominje se i general Ante Gotovina. Rezolucija ne predviđa niti definira jasno kako će se odnositi prema njima ali ostavlja otvorenim bilo koju odluku Vijeća sigurnosti u buduće i mislim da jasno naznačuje da sve dok te tri osobne nisu dostupne sudu, ukupan proces nije završen. Ono što je za Hrvatsku posebice važno je da se za sve ostale slučajeve predviđa prebacivanje slučajeva na državne, odnosno nacionalne sudove” - rekao je ministar Žužul.

Hrvatski ministar vanjskih poslova s glavnim je tajnikom također razmotrio probleme vezane uz povratak izbjeglica u Hrvatsku. Glavni tajnik Kofi Annan izrazio je zadovoljstvo učinjenim na tom planu.

Danas gospodin Žužul dolazi u Washington gdje će nastaviti svoje razgovore, najprije na Capitol Hillu s nekoliko kongresmena i senatora, a nakon toga i s predstavnicima američke administracije.

XS
SM
MD
LG