Linkovi

Tenet: 'Napadi od 11. rujna nisu se mogli spriječiti' (24/3/04) - 2004-03-24


U Washingtonu, u Kongresu Sjedinjenih Država, nastavila su se svjedočenja pred neovisnom komisijom koja istražuje okolnosti koje su prethodile terorističkim napadima na New York i Washington, u rujnu 2001. godine.

Prvi svjedok, koji još uvijek svjedoči, je direktor Središnje obavještajne službe CIA-e George Tenet. On je na ovom položaju bio i za vrijeme predsjednika Clintona, a i danas, za administracije Georgea Busha.

George Tenet je izjavio da su obje administracije bile vrlo zabrinute prijetnjom koju predstavlja terorizam. Rekao je da je predsjednik George Bush inzistirao da s njim ima svakodneve redovne sastanke.

Upitan jesu li se napadi od 11. rujna mogli spriječiti, direktor CIA-e je rekao da ne vjeruje da su se mogli spriječiti, jer je plan napada već bio provođen a na njemu je radio jedan od čelnika al-Qaide Kalid Šejk Muhamed.

Danas će u Kongresu svjedočiti i Richard Clark, bivši čelni vladin dužnosnik odgovoran za borbu protiv terorizma. On je prije nekoliko dana oštro kritizirao vladu predsjednika Busha, kao i njega osobno, jer je – navodno – ignorirao opasnost od al-Qaide, a da je previše pažnje poklanjao opasnosti koja prijeti od Iraka.

Bijela kuća odbacila je ove optužbe kao netočne i neodgovorne.

XS
SM
MD
LG