Linkovi

Dužnosnici administracije pred Povjerenstvom koje istražuje terorističke napade na SAD (23/3/04) - 2004-03-23


Danas bi se dužnosnici administracije predsjednika Busha po prvi put trebali pojaviti pred panelom koji vodi istragu o terorističkim napadima od 11. rujna 2001. godine. Nacionalno povjerenstvo o terorističkim napadima na Sjedinjene Države ispituje zašto američke obavještajne službe nisu mogle spriječiti napade. Do ovih saslušanja dolazi u trenutku kad je administracija predsjednika Busha sučeljena s optužbama bivšeg stručnjaka Bijele kuće za borbu protiv terorizma Richarda Clarkea da je ignorirala prijetnju koju predstavlja al-Qaida, mjesecima prije napada od 11. rujna, jer je bila preokupirana Saddamom Husseinom. Po mišljenju gospodina Clarkea, rat u Iraku je doveo do slabljenja sigurnosti Sjedinjenih Država, a ojačao je militantne islamske organizacije.

Richard Clarke bio je visoki dužnosnik u borbi protiv terorizma u administracijama tri američka predsjednika. U svojoj knjizi koja je objavljena jučer pod naslovom Protiv svih neprijatelja: Unutar američkog rata protiv terorizma, gospodin Clarke kaže da predsjednikova odluka da izvrši invaziju Iraka ide na ruku čelniku al-Qaide Osami bin Ladenu tako što među Arapima stvara protu-američko raspoloženje i osigurava bin Ladenu nove regrute. Gospodin Clarke je napustio svoj posao u administraciji predsjednika Busha prošle godine, a pomao je u koordinaciji američkog odgovora nakon terorističkih napada od 11. rujna. U državnoj je služni proveo preko 30 godina, radio je u administracijama predsjednika Ronalda Reagana, Georgea Busha starijeg i Billa Clintona. Bijela kuća dovodi u pitanje vrijeme objavljivanja njegovih optužbi, tvrdeći da su njegove kritike politički motivirane.

***

Američke vlasti stavile su svoj sustav javnih željeznica u povišeni stupanj pripravnosti, priopćivši da namjeravaju provoditi plan o pregledu prtljage. Ministar domovinske sigurnosti Tom Ridgen je izjavio kako nedavni napadi u Madridu ukazuju na potrebu na povećanu sigurnost u američkom sustavu željeznica i podzemnih željeznica.

XS
SM
MD
LG