Linkovi

Massachusetts najveći gubitnik radnih mjesta u SAD (22/3/04) - 2004-03-22


Poznato je da je u proteklih nekoliko godina u Sjedinjenim Državama zatvoreno više od dva milijuna i 300 tisuća radnih mjesta. Međutim, kao što piše "Christian Science Monitor", nisu sve američke savezne države pretrpjele jednaki udar. Najviše radnih mjesta ugašeno je u Massachusettsu, šest posto. Colorado je izgubio četiri posto radne snage, a potom slijedi Ohio s 3,8 posto. Uzroci zatvaranja radnih mjesta, napominju, stručnjaci razlikuju se od jedne savezne do države do druge. Uz preseljavanje proizvodnih pogona u zemlje s jeftinijom radnom snagom oni spominju i niz računovodstvenih skandala, terorističke napade od 11. rujna 2001. godine, pa čak i sušu.

Ovog tjedna američki Vrhovni sud razmatrat će nekoliko važnih predmeta. Jedan od njih je ustavnost prisege vjernosti zastavi koju djeca u američkim školama svakodnevno recitiraju na početku nastave. Sporni dio prisege odnosi se na riječi “jedna nacija pod Bogom”. Pitanje na koje sud treba odgovoriti glasi – što to točno znači. Kako piše "New York Times", u predmet su se uključile pojedinci i razne organizacije koje različito tumače navedene riječi. Administracija predsjednika Bush drži da je spomenuti izraz “patriotsko priznanje vjerske povijesti Sjedinjenih Država” i “neporecive povijesne činjenice da su zemlju utemeljile osobe koje su vjerovale u Boga”, stoji u "New York Timesu".

"Christian Science Monitor" također analizira jedan od predmeta pred Vrhovnim sudom koji se tiče otkrivanja identiteta građana pred policijom. Američka tradicija slobode, naime, takva je da građani nemaju jedinstvene osobne iskaznice kojima bi dokazali svoj identitet. No pitanje je treba li se građanin identificirati u sklopu istrage ako policija vjeruje da je dotični sudjelovao u nekom kriminalnom aktu. Ovo pitanje proizašlo je iz slučaja izvjesnog Larrya Hiibela koji je u svibnju u 2000. godine i naknadno osuđen u Nevadi zato što se odbio identificirati policajcu koji je provodio istragu. Hiibel je uhićen nakon što ga je policajac jedanaest put pitao za ime.

XS
SM
MD
LG