Linkovi

Novi amandmani kineskog ustava (22/3/04) - 2004-03-22


Kina je usvojila ustavne amandmane o privatnom vlasništvu i ljudskim pravima. Jedan od amandmana kaže: "Imovina građana stečena zakonitim putem ne smije se narušavati." U drugom se kaže da "država poštuje i štiti ljudska prava."

Adam Ereli je zamjenik glasnogovornika američkog Državnog tajništva. "Zaštita privatnog vlasništva i ljudskih prava," kazao je, "predstavlja kamen temeljac modernog otvorenog gospodarstva i produktivnog i kreativnog društva kojim upravlja vladavina zakona." Međutim, gospodin Ereli je istaknuo da će od ključne važnosti biti provođenje novih amandmana u praksi.

"Slovo zakona na papiru je jedno, a poduzimanje koraka na dosljednom provođenju zakona u praksi je nešto posve drugo. Nadamo se da će se novi ustavni amandmani provoditi odlučno," rekao je gospodin Ereli.

Amandmani su usvojeni samo nekoliko tjedana nakon što je State Department objavio svoj godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava u svijetu. U proteklih godinu dana, kaže se u izvještaju, poštivanje ljudskih prava u Kini je oslabilo. Vlada je pritvarala pro-demokratske aktiviste, ljude koji su putem Interneta zagovarali reforme, aktiviste u borbi protiv HIV-a i AIDS-a, radnike koji su prosvjedovali, odvjetnike koji su branili disidente i druge koji su pokušali iskoristiti prednosti koje su stvorile ranije reforme.

Ovi novi zatvorenici pridružit će se tisućama Kineza koji su već zatvoreni zbog političkih ili vjerskih razloga. Među njima su mnogi koji se nalaze u zatvoru od demonstracija na trgu Tiananmen 1989. Kako se bliži petnaesta obljetnica brutalnog gušenja prosvjeda na trgu Tianamen u lipnju, mnogi ljudi pozivaju kinesku vladu da te mirne studentske demonstracije prestane nazivati "proturevolucionarnim ustankom".

Kineski čelnici otkrili su da ekonomska sloboda stvara nacionalno bogatstvo. Prije ili kasnije, može se nadati, oni će također otkriti, zajedno sa studentima s trga Tiananmen, da je sloboda nedjeljiva, da su politička, društvena i vjerska sloboda neophodne da bi neka nacija bila velika i dostojanstvena.

XS
SM
MD
LG