Linkovi

Administracija odbacuje optužbe da je ignorirala al-Qaidu (22/3/04) - 2004-03-22


Administracija predsjednika Busha odbacila je optužbe bivšeg visokog dužnosnika Bijele kuće da je ignorirala prijetnju al-Qaide prije terorističkih napada na New York i Washington. Bivši predsjednikov savjetnik za terorizam Richard Clarke izjavio je da su, od trenutka kada je došao u Bijelu kuću, predsjednik i njegovi suradnici bili koncentrirani na Sadama Huseina. Clarke tvrdi da mu je predsjednik naredio da potraži vezu između Iraka i napada od 11. rujna, iako mu je rečeno da takva veza ne postoji. Član Vijeća za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley, izjavio je da administracija ne može pronaći dokaze da se taj razgovor između Richarda Clarkea i predsjednika Busha ikada dogodio.

Richard Clarke u svojoj novoj knjizi "Against All Enemies – Protiv svih neprijatelja" optužuje predsjednika Busha da je mjesecima ignorirao terorizam, kada se, kako piše, nešto još uvijek moglo učiniti. Prema njegovim riječima, predsjednik i njegovi suradnici su bili toliko koncentrirani na Saddama Husseina da nisu obratili pažnju na obavještajne podatke koji su ukazivali da teroristi spremaju veliki napad. Međutim, vodeći stručnja za terorizam Neil Livingston iz kompanije Global Options, kaže da prije napada od 11. rujna niti jedna administracija nije opasnost od terorizma shvaćala ozbiljno.

"Imali smo niz administracija koje nisu radile dovoljno na suzbijanju terorizma. Tek smo relativno nedavno tom problemu počeli pristupati ozbiljnije. Također treba istaknuti da je gospodin Clarke, iako se odlučno zalagao za intenziviranje borbe protiv terorizma, služio u istim administracijama koje danas optužuje da nisu činile dovoljno," kazao je.

Stručnjak za terorizam s koledža Claremont-McKenna Edward Haley slaže se s optužbama gospodina Clarkea da je administracija predsjednika Busha čekala predugo da bi se pozabavila al-Qaidom. Ipak, profesor Haley također ističe da je predugo čekala i administracija predsjednika Clintona.

"Učinili su sve što su mogli, osim onoga što je doista trebalo učiniti. Poduzeli su sve očigledne i birokratski lake korake. Počeli su ulagati znatna sredstva u borbu protiv terorizma, ali nisu učinili ono najvažnije – nisu uspostavili dijalog između FBI-a i CIA-e da bi se razbili stari obrasci razmišljanja o tome tko su teroristi i što američka vlada može učiniti protiv njih," rekao je.

Neil Livingstone kaže da se sada trebaju voditi debate o tome kako se boriti protiv terorizma, a ne o napadima od 11. rujna.

"Krivnje ima dovoljno za sve. Mislim da sada upiranje prstom u druge neće puno pomoći. Umjesto toga, morali bismo razgovarati o tome kako ćemo najefikasnije nastaviti borbu protiv terorizma, kako ćemo izvesti Zawahirija i bin Ladena pred lice pravde i kako ćemo uništiti druge terorističke ćelije diljem svijeta," rekao je.

Richard Clarke, koji je početkom 2003. otišao u mirovinu nakon 30 godina službe u vladi, trebao bi u utorak svjedočiti pred saveznim panelom koji istražuje napade od 11. rujna.

XS
SM
MD
LG