Linkovi

Film tjedna: 'Eternal sunshine of the spotless mind' (22/3/04) - 2004-03-21


Jim Carrey i Kate Winslet tumače glavne uloge u gorkoslatkoj ljubavnoj priči nastaloj u plodnoj mašti scenariste Charlieja Kaufmana, među čijim su ranijim djelima i "Being John Malkovich" i "Adaptation". Naslov Filma: "Eternal Sunshine of the spotless mind". Suprotnosti se zasigurno privlače, barem u slučaju pričljive Clementine i šutljivog Joela, koji se susretnu, posve slučajno, u gradskoj željeznici, na putu za posao. No, susret možda i nije toliko slučajan i možda su njih dvoje kroz sve to već jednom prošli. Sve im izgleda novo, jer - nakon prethodnog susreta, zaljubljivanja i razilaska - oboje su si dali potpuno izbrisati sjećanja na onog drugog.

I dok čitava priča ima svojih smiješnih obrata, Jim Carrey, kao Joel, ozbiljan je i introspektivan, bez uobičajenih šala i komičarskih gegova po kojima je poznat. Carrey, međutim, tvrdi da njegov lik nije potpuno bez humora. "On uopće nije lišen smisla za humor. Mislim da se ogromna masa stvari zbiva unutar njegovog mozga, koje se odraze tek u ispisima u njegovom dnevniku. Kada upozna Clementinu, ona mu nalikuje na vanjski izražaj njegovog unutarnjeg bića - ono što je i on sam, ali to ne može izraziti govorom. Mislim da on uopće nije neduhovit; dapače, mislim da je on vrlo složen lik".

Kate Winslet si daje maha kao spontana Clementina, ali ljubavna priča joj je najdraži segment uloge. "Draga mi je činjenica da je to vrlo jednostavna ljubavna priča - dvoje ljudi, potpuno oprečnih, imaju ludu vezu, koja je potpuno stvarna. Dijelili su i dobro i loše. Očito je - bili su i zamišljeni jedno za drugo. Pokušali su si iz sjećanja izbrisati vezu i uspomene i, kako odmiče film, gledate kako ta sjećanja nestaju. I dok ona nestaju, shvaćate koliko stvarno jedno drugo vole. To je u stvari pričanje priče unatrag i to čini film neobičnim".

Reći da je film 'neobičan' blagi je način opisivanja maštovitog scenarija Charlieja Kaufmana, koji kaže da, ako je priču teško prepričati, onda je on postigao svoju namjeru. "Mislim da je u ovom filmu zabuna i traganje pravog puta dio procesa. U Joelovoj je duši sve konfuzno i mi smo željeli da i publika osjeti točno isto to. Publika u stvari prati Joela na svakom koraku njegovog puta - otkako je susretne, misleći da je prvi puta sreće, pa preko uspomena s kraja njihove veze, koje su bolne, pa do razotkrivanja sretnijih sjećanja kada počinjemo i Clementinu doživljavati na drugi način, jer tu njezinu stranu do tada uopće nismo vidjeli. Sve je to namjerno".

U filmu "Eternal Sunshine of the spotless mind" pojavljuju se i Tom Wilkinson, Kirsten Dunst, Mark Ruffalo i Elijah Wood. Naslov filma potječe iz jednog stiha "Eloise i Abelarda", Alexandera Popea, iz 18. stoljeća: "Kako je sretna vestalka! Svijet zaboravljen od zaboravljenog svijeta. Vječna sunčanost neoskvrnute duše."

XS
SM
MD
LG