Linkovi

Velike korporacije animiraju svoje radnike da iziđu na birališta (21/3/04) - 2004-03-21


Iz američkog tiska izdvajamo dva teksta iz "Washington Posta". U Sjedinjenim Državama odaziv birača u pravilu je nizak no za ovaj izborni ciklus mnoge udruge i organizacije angažirale su se na animiranju birača. "Washington Post" izvještava da sada i sve veći broj velikih američkih kompanija nudi uposlenicima usluge registriranja u biračke popise te njihov prijevoz do biračkih mjesta. Kompanije navode da se radi o nadstranačkom naporu, no republikanci novi trend vide kao dodatni poticaj da zadrže kontrolu u oba doma Kongresa i nad Bijelom kućom. Demokrati, s druge strane, koji su odavno imali podršku radničkih sindikata vide novu praksu kao energičan kontraudar američkih kompanija.

Direktori korporacija, piše "Post", vjeruju da će na ovaj način dovesti na birališta više birača naklonjenih velikim biznisima. Nakon izbora 2002. godine procijenjeno je da je 60 do 70 posto uposlenika, koji su participirali u novom programu za glasovanje, dalo svoje glasove kandidatima sklonijima velikim kompanijama. Među tvrtkama koje sudjeluju u programu navode se Exxon Mobil, DaimlerChrysler, Household International i Caterpillar.

Isti list izvještava i o podršci entuzijasta za svemirski teleskop Hubble kojeg je Bushova administracija prije dva mjeseca osudila na smrt odlukom da odustaje od njegovog daljnjeg servisiranja. Stručnjaci kažu da je taj teleskop postao nacionalno blago te izražavaju svoju nevjericu odlukom da ga se žrtvuje za skupe programe ljudskih letova na Mjesec, možda i Mars. “Nikada u povijesti teleskopa nismo stvorili ovakvu mogućnost promatranja, a onda od nje odustali”. Neki kažu da nije sve gotovo i da će povesti borbu za spas teleskopa Hubble. Među njima je, kako piše "Washington Post", i senatorica iz Marylanda Barbara Mikulski.

XS
SM
MD
LG