Linkovi

Zaštita žena u Afganistanu (21/3/04) - 2004-03-21


Novi afganistanski ustav jamči jednakopravnost spolova. Ustav također daje nedavno osnovanoj Afganistanskoj komisiji za ljudska prava trajni mandat za istraživanje kršenje ljudskih, uključujući i prava žena. U više od dvije tisuće sela, lokalna vijeća danas predvode žene. U lipnju, Afganistanke će imati priliku glasati na predsjedničkim izborima.

Predsjednik Bush je rekao: "Jačanje prava žena i jačanje slobode se zapravo ne mogu razdvojiti."

"Ustav je važna točka u povijesti Afganistana. Novi donji dom parlamenta jamčit će mjesta i ženama. Glasačice se registriraju za glasanje na izborima u lipnju u većim brojevima nego muškarci," kazao je predsjednik.

Sjedinjene Države predane su raditi s onima koji se zalažu za demokratske promjene, uključujući i prava žena. Američko-afganistansko žensko vijeće razvija projekte koji će pomoći u poboljšanju obrazovanja za žene. Mnoge žene danas rade, a neke imaju i vlastita poduzeća.

Ovog mjeseca, gotovo pet milijuna djece, uključujući i više od dva milijuna djevojčica, započet će novu školsku godinu. Prije samo tri godine, pod ekstremističkim talibanskim režimom, 90 posto djevojčica nije moglo ići u školu.

Dr. Soraya Rahim, zamjenica ministra vanjskih poslova su, izjavila je da, unatoč postignutom napretku, žene i danas izložene zlostavljanju "diljem Afganistana". U medijskim izvješćima mogu se naći i pojedinačni primjeri. Dvadesetogodišnja Madina se zapalila. Željela je počiniti samoubojstvo jer ju je, kako je rekla, obitelj njenog supruga neprestano tukla. Prema riječima afganistanskih dužnosnika i djelatnika organizacija za zaštitu ljudskih prava, mnoge druge žene također su izložene batinama ili im se prava uskraćuju na druge načine. Predsjednik Hamid Karzai pozvao je na zaustavljanje zlostavljanja žena i na poštivanje njihovih prava.

XS
SM
MD
LG