Linkovi

Rekordna koncentracija ugljičnog dioksida u atmosferi (21/3/04) - 2004-03-20


Ugljični dioksid, plin koji se ponajviše krivi za globalno zatopljavanje, dostigao je rekordnu koncentraciju u atmosferi, nakon što je čitave prošle godine rastao mnogo bržim tempom nego ranije, objavili su znanstvenici opservatorija Mauna Loa.

Razlog za ubrzano nagomilavanje ovog najopasnijeg 'stakleničkog' plina tek će trebati podrobnije istražiti, upozorili su stručnjaci američke vlade, koji rade u znanstvenoj postaji, lociranoj na vrhu havajskog vulkana, na više od 3,5 kilometara nadmorske visine.

Prije industrijske ere i intenzivne uporabe fosilnih goriva, koncentracija ugljičnog dioksida u atmosferi iznosila je otprilike 280 dijelova na milijun, ustvrdili su znanstvenici. U petak je u opservatoriju Mauna Loa očitana koncentracija od 379 dijelova na milijun, a prije godinu dana ona je iznosila 376 dijelova na milijun. Povećanje od 3 dijela na milijun u samo jednoj godini znatno je brže od 1,8 koliko je iznosilo tijekom proteklog desetljeća, odnosno samo 1, prije pola stoljeća.

Premda tek treba ispitati što izaziva ubrzavanje porasta koncentracije ugljičnog dioksida, znanstvenici kažu da se odmah nameće pomisao na azijske zemlje, gdje Kina doživljava ogroman ekonomski rast, jednako kao i Indija, što značajno povećava njihovu potrošnju fosilnih goriva.

XS
SM
MD
LG