Linkovi

Predsjednik Bush pozvao saveznike na jedinstvo u borbi protiv terorizma (20/3/04) - 2004-03-20


Predsjednik George Bush pozvao je američke saveznike da se ujedine u borbi protiv terorizma, te da na stranu stave razlike koje postoje u vezi Iraka.

Američki je predsjednik rekao da “svaka vlada ima dužnost da uništi one koji prijete njezinim građanima”, te da će “svaki znak slabosti jedino ohrabriti teroriste.”

Predsjednik je ovo izjavio jučer, na svečanosti u Bijeloj kući kojom je obilježena prva godišnjica intervencije u Iraku. Na svečanosti su bili nazočni diplomati iz više od osamdeset zemalja.

Predsjednik Bush je priznao da je rat doveo do razlika među saveznicima, no on smatra da one pripadaju prošlosti te da se sada sve zemlje trebaju udružiti u zajedničkoj borbi protiv terorizma.

Najvjerojatniji predsjednički kandidat demokratske stranke, senator John Kerry je povodom prve godišnjice početka rata u Iraku ponovio svoje kritike na račun predsjednika Busha. Kerry je rekao da je predsjednik Bush prevario Amerikance, u namjeri da opravda intervenciju u Iraku. “Predsjednik nije govorio istinu, i sada plaćamo cijenu toga” – rekao je senator iz Massachusettsa.

******

Američko Državno tajništvo odbacilo je tvrdnju šefa francuske diplomacije koji je izjavio da je “situacija u svijetu postala opasnija nakon što su Sjedinjene Države intervenirale uIraku.”

Francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin izjavio je za pariški dnevnik le Monde da je “američka intervencija destabilizirala svijet te pospješila bujanje terorizma, i u Iraku i u drugim zemljama.” Prije rata, u Iraku nije bilo terorizma – rekao je francuski ministar.

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva odbacio je ovu izjavu rekavši da se Washington nastoji baviti budućnošću, a ne prošlošću. Također je rečeno da je prije rata u Iraku vladao terorizam.

XS
SM
MD
LG