Linkovi

Sanader: 'Hrvatska će od Amerike zatražiti podršku za ulazak u NATO' (20/3/04) - 2004-03-20


Krajem mjeseca, hrvatski premijer Ivo Sanader doputovat će u Sjedinjene Države na poziv predsjednika Busha.

29. ožujka, predsjednik Bush i glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer sastat će se s premijerima država Vilnius skupine, od kojih sedam početkom travnja ulazi u Sjevernoatlantski savez. Preostale članice skupine i potpisnice Jadranske povelje, Hrvatska, Makedonija i Albanija, nadaju se da će na lipanjskom summitu NATO-a u Istanbulu dobiti jasne naznake o članstvu u drugom krugu proširenja. Hrvatska pri tom računa s američkom pomoći.

Premijer Sanader kazao je novinarima da će podršku za hrvatsko priključenje Savezu u Washingtonu zatražiti od američkog predsjednika Busha. "Hrvatska neće biti zadovoljna, ako joj se u Istanbulu ponudi samo politika otvorenih vrata," kazao je Sanader. U zajedničkoj izjavi na kraju bratislavske konferencije, ministri država Vilniuske i Višegradske skupine pozvali su NATO da na summitu u Istanbulu poduzme konkretne korake i pozove Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju u članstvo. Bosna i Hercegovina i Srbija u Istanbulu bi trebale biti pozvane da se priključe NATO-u u Partnerstvu za mir, stoji u izjavi koju nije potpisala Slovenija.

Slovenski premijer nije ni došao u Bratislavu, jer se Slovenija, kako se neslužbeno saznaje, nije složila s dijelom izjave u kojem su ministri naveli da većina prijetnji – terorizam, oružje za masovno uništenje, diktatorski režimi i siromaštvo – korijene imaju na Bliskom istoku.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer kazao je da savez podržava ambicije zemalja koje se žele priključiti savezu. "Imamo obavezu ispuniti tu ambiciju. Mislim da bi sedam država, koje će se uskoro priključiti NATO-u u tome moglo odigrati korisnu ulogu, jer su prošle kroz proces priključenja, koji je često težak, a može biti i dug i kompliciran. Međutim, sedam država koje se priključuju NATO-u može pomoći državama čije ambicije dijelimo," kazao je glavni tajnik NATO saveza.

XS
SM
MD
LG