Linkovi

Godišnjica represivnih mjera protiv kubanskih disidenata (20/3/04) - 2004-03-20


Prije godinu dana kubanski komunistički režim Fidela Castra pokrenuo je masivni val represije protiv prodemokratskih aktivista. Deseci novinara, ekonomista i političkih reformatora uhićeni su u seriji ciljanih racija. Neki su naknadno oslobođeni no nepravedna suđenja organizirana su 75-orici zatvorenika koji su osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, neki i do 28 godina. Njihov jedini zločin, rekao je predsjednik Bush, bilo je to što su tražili slobodu i dignitet za kubanski narod:

"Njihovi zločini bili su tiskanje novina, pokretanje peticija te organiziranje sastanaka na kojima se razgovaralo o sudbini njihove zemlje. Kubanske političke zatvorenike se tuče, stavlja ih se u samice te im se uskraćuje liječenje."

Akcije kubanske vlade osuđuju vlade i organizacije za ljudska prava diljem svijeta. Amnesty International objavio je novo izvješće o akcijama Fidela Castra. Nakon “detaljnog pregleda” vladinih optužbi protiv zatvorenih Kubanaca jasno je da su oni zatvoreni zbog mirnog izražavanja svojih uvjerenja. Predsjednik Bush opetovano je pozvao na oslobađanje tih zatvorenika. Kubanski narod, rekao je on, trebao bi imati mogućnost da se organizira, okuplja, tiska materijale i slobodno govori. Organizacijama za ljudska prava treba omogućiti da slobodno posjete Kubu gdje bi se trebali organizirati slobodni izbori.

"Kroz naš demokratski primjer moramo nastaviti podržavati hrabri narod Kube koji se gotovo dva desetljeća nalazi pod tiranijom i represijom. Diktaturama nema mjesta u obje Amerike."

Normalizacija odnosa s Kubom, kaže gospodin Bush, bit će jedino moguća kad Kuba dobije novu vladu koja će biti demokratska, kad se uspostavi vladavina zakona te zaštite prava Kubanaca.

XS
SM
MD
LG