Linkovi

Godišnjica rata u Iraku (19/3/04) - 2004-03-19


Danas je točno godinu dana od početka rata u Iraku. Predsjednik Bush obilježava godišnjicu govorom u Bijeloj kući i obilaskom ranjenih vojnika. Državni tajnik Colin Powell nenajavljeno je posjetio Bagdad. Rat u toj zemlji se nastavlja, a žrtve padaju i danas. U sljedećem izvješću prisjećamo se ukratko događanja u protekloj godini.

Nekoliko sati nakon što su s američkih brodova u Perzijskom zaljevu lansirane prve rakete te uslijedili zračni udari u sklopu faze poznate pod nazivom “šok i strahopoštovanje,” predsjednik Bush se obratio američkoj javnosti govorom u kojem je izvjestio o početku napada na Irak.

Tadašnja istraživanja javnog mnijenja pokazala su da je tri četvrtine Amerikanaca podržalo napad na Irak no bilo je dosta i onih koji su se usprotivili ratu. Dva mjeseca nakon početka ratnih operacija predsjednik Bush je, nakon slijetanja u pilotskoj uniformi na nosač zrakoplova, objavio sljedeće." Glavne vojne operacije u Iraku su okončane. U bitci za Irak Sjedinjene Dražave i našu saveznici su – pobijedili".

U mjesecima koji su slijedili ubijeni su sinovi Saddama Husseina, a bivši irački diktator uhvaćen je i nalazi se u zatvoru. Međutim, i danas, godinu dana kasnije, u Iraku se i dalje gine. Više od 560 američkih vojnika izgubilo je živote od ožujka prošle godine, od toga 412 od kada je predsjednik Bush proglasio okončanje glavnine borbenih operacija, 1. svibnja 2003. godine. Vojna pobjeda pretvorila se u kaotičnu poslijeratnu misiju za američke vojnike i civile u Iraku što pokazuju i ovotjedni teroristički napadi.

Činjenica da nisu pronađena oružja masovnog uništavanja, te sve veći broj američkih žrtava još jednom daje zamah anti-ratnom pokretu. Vojni stručnjaci vjeruju da će američke snage ostati u Iraku još najmanje nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG