Linkovi

Veće cijene goriva nova prijetnja američkom gospodarstvu (20/3/04) - 2004-03-19


Posljednje povećanje cijena sirove nafte predstavlja novu prijetnju za još uvijek relativno krhki oporavak američkog gospodarstva zbog povećanih troškova energije za industriju, zrakoplovne prijevoznike i milijune putnika. U srijedu je cijena barela tzv. lagane sirove nafte iznosila 38 dolara i 18 centi, što je rekord u posljednjih trinaest godina. Dužnosnici administracije predsjednika Busha, kao i poslovni čelnici, izražavaju zabrinutost glede ekonomskih kretanja u zemlji i potencijalnog efekta na otvaranje novih radnih mjesta.

Ministar financija John Snow izjavio je ovaj tjedan da više cijene goriva imaju učinak kao dodatni porez na američke proizvođače. Posebno je pogođena zrakoplovna industrija, koja je je tijekom protekle tri godine već prošla kroz izuzetno teško razdoblje. Delta Airlines je priopćila da će to povećati gubitke za prvo tromjesečje s oko 350 na preko 400 milijuna dolara. Međutim, upozoravaju analitičari, iako se cijena benzina na crpkama u Sjedinjenim Državama popela na oko dva dolara po galonu, to je još uvijek znatno niže negoli u većini industrijaliziranih zemalja.

***

Na financijskim tržištima danas bilježimo povećanje vrijednosti dolara u odnosu na euro. Analitičari vjeruju da do ovog porasta vrijednosti uoči vikenda dolazi zbog nagovještaja da bi čovjek broj dva al-Qaide mogao uskoro biti uhićen. Na europskim burzama za jedan euro danas je trebalo platiti 1 dolar i 23 centa.

XS
SM
MD
LG