Linkovi

Neočekivano slaba prodaja knjige Jaysona Blaira (20/3/04) - 2004-03-19


Knjiga bivšeg novinara New York Timesa Jaysona Blaira Burning Down My Master's House daleko je podbacila po broju prodanih primjeraka od objavljivanja 6. ožujka do danas. Blair u toj knjizi opisuje okolnosti koje su dovele do njegovih fabriciranih izvješća i izmišljenih interviewa koje je ovaj ugledni list mjesecima objavljivao. Do ovih neočekivano slabih rezultata prodaje dolazi iako je objavljivanje knjige bilo je popraćeno velikim pozorom u medijima, a autor je nastupio i u vrlo gledanim telvizijskim emisijama kao što su Larry King Live i Katie Couric Show.

Prvo izdanje u tvrdim koricama izdavač je tiskao u čak 250 tisuća primjeraka, a Jayson Blair je dobio predujam od preko 100 tisuća dolara. Međutim, u skoro dva tjedna, prema podacima iz maloprodaje, prodano je tek 1400 primjeraka. Daniel Blackman, jedan od direktora velikog lanca knjižara Barnes and Noble, kaže da ga to uopće ne iznenađuje, jer je o toj temi skoro sve već napisano u medijima. Po njemu, potencijalna publika ove knjige pratila je pomno opširna izvješća samog New York Timesa o cijeloj 'aferi Blair', tako da je bila o svemu dobro informirana još prije objavljivanja.

Inače prikazi knjige uglavnom su bili kritični, a u književnom dodatku Los Angeles Timesa kritičar je napisao da je riječ o djelu koje "održava puno samosažaljenja i u svojem je temelju nepouzdano". Po Blairovom literarnom agentu, upravo su negativne kritike, kao i medijsko praćenje objavljivanja knjige, uzrok slabe prodaje.

XS
SM
MD
LG