Linkovi

Zašto je tako teško uhvatiti Osamu bin Ladena (18/3/04) - 2004-03-18


Zašto je tako teško uhvatiti Osamu bin Ladena, pita "Christian Science Monitor", i nudi čitav niz razloga: recimo, vrlo je malen broj lokalnih američkih špijuna koji vjeruju američkim vojnim ili obavještajnim agentima, prvenstveno zato što se ovi - prema nekim izvješćima - rotiraju na službi u Afganistanu svaka tri mjeseca. Pojedinačni agenti, kako upozoravaju afganistanski obavještajci, provode u zemlji premalo vremena da bi uopće uspjeli uspostaviti korisne kontakte. Uz to, većina lokalnih informanata dolazi iz redova lokalnih prevoditelja, od kojih mnogi naplaćuju svoje vlastite račune iz prošlosti, a, pokazalo se, često pružaju lažne informacije. Što se američke tehnološke i tehničke nadmoći tiče, kako piše bostonski list, ona nije od velike pomoći - satelitski prikazi i prisluškivanja telefona praktički su beskorisni u zemlji u kojoj ima vrlo malo telefona.

Najtiražniji američki dnevni list "USA Today" izvješćuje o najnovijim demografskim projekcijama, prema kojima će do 2050. godine Sjedinjene Države imati 420 milijuna stanovnika. Ti će stanovnici biti mnogo stariji, nego što je današnja američka populacija - 20 posto će ih biti starije od 65 godina, dok ih je 2000. bilo samo 12 posto. Istovremeno, bjelačka ne-hispanička populacija - koja je bila dominantna od osnivanja američke države - past će na manje od 50 posto u ukupnom udjelu, dok će se hispanička i azijska manjina utrostručiti. Naravno, upozorava ovaj list, to su samo teoretske procjene, koje se ne trebaju ostvariti, jer, primjerice, ne predviđaju mješovite brakove, koji su realnost već sada, a kamoli neće biti u slijedećih pedesetak godina.

I, za kraj, iz "New York Timesa", napis koji se dotiče aktuelne vruće teme - homoseksualnih brakova, odnosno legalizacije istospolnih veza. Velečasna Karen Dammann, svećenica Ujedinjene metodističke crkve, našla se pred sudom svoje crkve zbog toga što je obznanila da živi u lezbijskoj vezi. Sudac - umirovljeni metodistički biskup - i porota od 13 njezinih kolega svećenika sude joj pod optužbom da je prekršila crkvene zakone homoseksualnom vezom, za koju kanoni metodističke crkve tvrde da je 'nespojiva s Kristovim učenjem'.

Metodistička crkva - koja je po broju vjernika druga protestantska denominacija u Sjedinjenim Državama - već se desetljećima nosi s pitanjem homoseksualnosti. Na svakom crkvenom skupu - koji se održava svake četiri godine - u posljednjih 32 godine, raspravljalo se o homoseksualnosti. Za sada, dvije trećine članova te crkve odbija prihvatiti homoseksualnost, a trećina je u korist tolerancije, piše "New York Times".

XS
SM
MD
LG