Linkovi

Napadi u Madridu i budućnost al-Qaide (18/3/04) - 2004-03-18


Američke političke analitičare ovih dana zaokuplja daljnji efekti napada u Madridu i neočekivanih rezultata izbora u Španjolskoj. Mnogi strahuju da bi madridski napadi mogli potaknuti terorizam i u drugim zapadnim zemljama.

Analitičari okupljeni na nedavnom seminaru u washingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije razgovarali su o tome – što smjena vlasti u Španjolskoj, barem donekle izazvana madridskim napadima, znači za al-Qaidu. Anthony Cordesman, analitičar Centra za vojna i sigurnosna pitanja, smatra da su napadi u Španjolskoj pokazali da je al-Qaida danas krovna organizacija, koja ima "podružnice" diljem svijeta.

"Taj pokret će se ponovno pojaviti i ponovno će mutirati. Španjolska je samo jedan ključni korak u trajnom procesu napada i izazova koji će, vjerujem, trajati dok budu postojali slični pokreti," ističe gospodin Cordesman.

Stoga će, kaže gospodin Cordesman, al-Qaida preživjeti, čak i ako Osama bin Laden bude uhvaćen, a njene glavne ćelije uništene. Novinar Arnaud de Borchgrave vjeruje da će navodni utjecaj al-Qaide na ishod španjolskih izbora ojačati tu organizaciju u uvjerenju da njena taktika može dati trajne političke i strateške rezultate.

"Mislim da će događaji u Madridu uvjeriti terorističke vođe da mogu utjecati na izbore u zapadnim zemljama i da mogu svrgavati s vlasti čelnike koje smatraju neprijateljima kroz politički proračunati teror," rekao je.

Gospodin de Borchgrave smatra da se slični napadi mogu očekivati i u drugim zemljama koje su podržale američku akciju u Iraku.

"Britanija i Italija, čiji su premijeri odlučno podržavali predsjednika Busha u Iraku, sada su očigledne mete za meganapade," rekao je.

Direktor programa za Europu pri Centru za strateške i sigurnosne studije Simon Serfaty kaže da je prerano zaključiti da su se Španjolci na izborima izjasnili protiv sudjelovanja u ratu u Iraku i protiv rata protiv terorizma.

"Mislim da je na ishod izbora utjecao utisak da je vlada nakon napada pokušala iskoristiti događanja za svoje političke i izborne ciljeve," kaže gospodin Serfaty.

Panelisti su se, međutim, složili da će, bez obzira na to što je dovelo do smjene vlasti u Španjolskoj, ta smjena ojačati islamske terorističke organizacije.

XS
SM
MD
LG